22.06.2014 | 21:57
Доган пробва да фалира КТБ, за да не върне кредит за „Булгарбатак“
БНБ трябва да го спре. Няма Пеевски, има човек, който стои зад него и това е шефът на ДПС, заяви Иван Костов
Иван Костов

„Кризисната ситуация, която се създава около БНБ и две търговски банки е следствие от политическата криза в държавата.“  Това заяви експремиерът Иван Костов по повод днешното решение на БНБ да присъедини Корпоративна търговска банка и „Креди Агрикол“ към държавната Българска банка за развитие.

„Завихря се едно торнадо от лицето Пеевски, а зад него стои лицето Ахмед Доган, каза той през телевизия „България он ер“. Той е категоричен, че БНБ и правителството имат огромни възможности да не допуснат да фалират банки.

„Ситуацията е различна от 1997 г. когато фалираха много банки. Вярвам в БНБ, но опасно е, че прокуратурата разстройва това доверие към националната банка. Недопустимо е шумно и демонстративно да се викат членове на БНБ да дават показания пред прокурор, който не може да разбере за какво става дума. Това не се случва никъде по света – да получи обвинение подуправител на БНБ“, каза Иван Костов.

За мен БНБ беше третирана от прокуратурата по абсурден начин.Да се викат членовете на Управителния съвет на банката да дават показания пред прокурори, които според мен, въобще не са в състояние да разберат, това което ще отговорят, защото това е една изключително сложна материя. Да се повдига обвинение на подуправител на БНБ е абсурдно и не се случва никъде в света“, каза още Иван Костов.

„С медиен шум и прокурорски проверки не се действа срещу централната банка, а тихо с вътрешна комисия, без скандали. Това е поведение на прокуратурата е нападение срещу банковата система на страната. Този главен прокурор, ако не докаже, че Цветан Гунев е виновен ще останем с впечатлението, че дестабилизира банковата система“, бе категоричен експремиерът.

Според него Управителният съвет на БНБ е закъснял с реакцията си и е трябвал твърдо и авторитетно да се реагира на кризата още в самото начало, но те е трябвало да се оправдават за обвиненията. Иван Костов посочи, че решението на БНБ от днес да направи сливания на няколко финансови институции е добро и ще стабилизира КТБ.

„Опасно беше руска банка или омански фонд да прилапат КТБ. Сега е най-важно БНБ да вкара свои представители в двете банки – КТБ и Агрикол и да не допуснат, ако Доган е взел кредити за да купи „Булгартабак” и сега се надява, ако фалира банката да не върне парите. Такива удари срещу търговски банки в страната са насочени от хора, които са с огромни задължения и сега се опитват да се отърват от дълговете си, предупреди бившият премиер.

„Няма Пеевски! Има човек, който стои зад него и това е Ахмед Доган. Конфликтът е от друго естество, заяви още Костов.

Безпощадния анализ на Иван Костов за кризата с КТБ и ролята на Ахмед Доган – вижте ТУК

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране