04.02.2013 | 20:34
Доган разклати стола на шефа на НСО
Тодор Коджейков може да остане заместник, а за титуляр се готви друг
Тодор Коджейков. Снимка: Скрийншот
Панайот Ангарев

Скандалите около Националната служба за охрана (НСО) сериозно са разклатили стола на и.д. началника на държавните гардове ген. Тодор Коджейков, твърдят източници от президентската администрация. Бившият охранител на премиера Бойко Борисов доскоро беше сигурен титуляр на поста, но след опита за покушение срещу Ахмед Доган вече се обсъжда името на друг бъдещ началник на НСО. Коджейков, който в момента е зам.-шеф на службата, пък ще остане на досегашния пост. Новият началник трябва да стане ясен след 1 април, когато ще влезе в сила законът за държавните гардове.

Ситуацията в службата се влоши още повече след съботното разкритие на вътрешния министър Цветан Цветанов, че двама гардове са освободени заради отказ за допуск до класифицирана информация заради връзки с организираната престъпност. Както „Сега“ писа, причината е била съвсем друга. Охранителите са били освободени още преди месец, тъй като скъсали на изпит хора на шефа на МВР. И двамата бодигардове са с дългогодишен опит. Единият е бил началник на учебния сектор и с неговия подпис се утвърждават личните охрани.

Въпросът за рокади в НСО се очаква да бъде повдигнат и на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. На него ще бъдат обсъдени заплахите за националната сигурност заради обстановката в Близкия изток, както и опита за покушение срещу Доган. Веднага след инцидента с лидера на ДПС от „Атака“ поискаха оставката на шефовете на НСО заради неадекватното поведение по време на инцидента. След направената проверка по случая Коджейков обаче заяви, че няма да подава оставка, тъй като не носи лична отговорност. Според него началникът на охраната на мероприятието не е направил нужното, за да обезпечи периметъра и да осигури нужната дистанция, за да се неутрализира нападателят. Думите му бяха опровергани от един от уволнените служители – началника на авангарда полковник Георги Райков. Гардът бе единственият, който се опитваше да предпази Октай Енимехмедов от ударите на делегатите. „Аз изисквах пълни мерки, пълен чекинг, който беше направен впоследствие. Преди това ми беше отказано“, посочи той.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране