29.10.2018 | 10:44
ДПС атакува Симеонов: 30 арестувани за корупция в Агенцията за българите в чужбина
Специализираната прокуратура обискира адреси в София, Кюстендил и Плевен

Специализираната прокуратура е в нова акция срещу корупцията, този път свързана с дейността на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Задържани са близо 30 души във връзка с разследване за корупция и престъпления по служба, сред които и шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев.

ДАБЧ е в ресора на вицепремиера Валери Симеонов, а Харалампиев е предложен за шеф на агенцията от ВМРО, една от трите партии в коалиционния партньор на ГЕРБ – „Обединени патриоти“. По непотвърдена официално информация акцията на прокуратурата е свързана с процедурите за българско гражданство, като при корупционните схеми е ставало въпрос за плащания от по 5000 евро за човек.

Акцията е започнала след сигнал, подаден в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), преди около 4 месеца. През юни т.г. ДПС поиска създаване на временна анкетна комисия за проучване на информация за придобиване на българско гражданство чрез даване на подкупи от наркотрафиканти. Тогава Харалампиев отхвърли обвиненията и заяви, че е забранил на „посредници (за гражданство – б.р.) да се мотаят из агенцията“.

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен. Разпитват се свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, 301, 308, 282 от Наказателния кодекс. Според Наказателния кодекс чл. 321 се отнася за образуване и ръководене на организирана престъпна група, наказва се с лишаване от свобода от три до десет години; чл. 301 – за подкуп, което се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева; чл. 308 – документни престъпления (подправка на документ се наказва с лишаване от свобода до три години) и чл. 282 – престъпления по служба (лишаване от свобода до пет години или пробация).

Каква е ролята на ДАБЧ за получаване на български паспорт

ДАБЧ издава документи за български произход на хора, които кандидатстват за българско гражданство. От години патриотичните формации са най-активни в законодателните си намерения процедурите за български паспорт да бъдат максимално облекчени. ДАБЧ е институцията, която поддържа регистър на организациите на българи от чужбина, които имат право да издават удостоверения за български произход съгласно Закона за българите, живеещи извън Република България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране