02.11.2018 | 12:10
ДПС, коя демокрация е в опасност – тази на Сараите и олигарсите ли?
Или пък демокрацията на медийните олигарси? Които имат „правата и свободите“ да диктуват на подопечните си журналисти кого точно да обругаят и кого да възнесат

Е, след като близо година и половина слушахме крясъците на БСП за „Оставка“ и „Предсрочни избори“, дойде времето и на ДПС. Крясъците са същите, с един сал нюанс – „Или Валери Симеонов, или цялото правителство“.

Впрочем и аргументите са като под индиго. Но пак с нюанс – че, видите ли, трябвало и „да се защити демокрацията“. Ама коя демокрация бе, чоджум? Онази, американската, при която избиват с десетки ученици, посетители на спортни мероприятия, купувачи в магазини и т.н.? Или пък 11 души, защото „били евреи“, както видяхме в неделя.

Или пък германската демокрация, при която Меркел пусна стотици хиляди, ако не и милиони имигранти? Които освиниха иначе прекрасно подредените германски градчета? А може би пък испанската демокрация, при която миналата седмица 12 имигранти от Сенегал изнасилиха до смърт 15-годишно момиче? Най-вероятно обаче от ДПС са се загрижили за „опасността“, която витае над нашата, родната демокрация. И тук аз започвам да влизам с дълбоко противоречие с борците за права и свободи.

Коя демокрация е в опасност? Тази на „сараите“, за охраната на която държавата, сиреч ние, данъкоплатците, години наред плащаме по милиони левове? И на която обитателят неотдавна си купи цяла ТЕЦ? Тя не че работи, ама се води „студен резерв“ и държавата редовно ѝ снася още милиони…

Или пък демокрацията на медийните олигарси? Които имат „правата и свободите“ да диктуват на подопечните си журналисти кого точно да обругаят и кого да възнесат. А подопечните им имат възможността или да се подчинят, или да останат без работа. Или пък демокрацията на циганите? Които след десетилетен тормоз над възрастни и беззащитни хора по селата вече не се колебаят да налитат на бой и срещу полицаи, т.е. срещу властта?

Между другото, преди около половин век тогавашният командир на Карловската танкова бригада генерал Чочоолу не се поколеба да вдигне по тревога цялото си съединение и да обкръжи пловдивското „Столипиново“. Поводът – тълпа самозабравили се цигани отвлекли и изнасилили бременно момиче, в резултат на което то починало.

Танковете разрушили само две къщи, но извършителите били тутакси предадени на властите. Е, генералът си понесъл наказанието за „самоуправството“ си, но в следващите 20 години столипиновци помнели и не дръзвали на друг подобен акт. Ама ще кажете, че тогава не е имало демокрация. Да, ама сега пък нямаме танкове, които да спрат циганската такава. И полицаите ще подсмърчат бити и унижени…

Та и за тази ли „демокрация“ плаче ДПС, че е „в опасност“? Едва ли. По-скоро се опитва да събуди позаспалия си (и попримирил се) електорат. И да му отвлече вниманието от същинските проблеми, пред които е изправена клетата ни държавица. В противен случай едва ли щеше да крещи „първо оставка, пък после ще видим“. Защото при демокрацията това „после“ се гради върху реална алтернативна управленска програма.

Такава обаче в декларацията на Централния съвет на движението аз, колкото и да се взирах, не открих. Не открих и като как с 27 депутати можеш да свалиш цяло правителство, разчитащо на собствено парламентарно мнозинство. Не би стигнала дори и подкрепата на БСП с нейната празнословна „Визия за България“.

Следователно иде реч за поредния кьорфишек, който да покаже, че уж си имаме и опозиция. Демек имаме си значи и демокрация, която обаче е „в опасност“. Демокрацията на олигарсите, на новобогаташите, на айдуците и на циганите. Е, ако „тази демокрация“ е в опасност, ще взема пък аз да се чувствам в безопасност…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране