26.12.2012 | 18:07
ДПС се готви за експертен кабинет
Няма да допуснем партията да бъде разпецена, заяви депутатът Неджми Али

Стотици се събраха край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне за традиционния възпоменателен митинг по повод 28 години от протестите срещу „възродителния процес“. Сред официалните гости днес бяха зам.-председателите на ДПС Лютви Местан и Рушен Риза, депутатите Неджми Али, Юнал Тасим, Ремзи Осман и пратеници на изселническите организации в Турция.

„Най-важната политическа задача пред ДПС е да участва активно в намирането на нова формула на управление на страната след парламентарните избори. Един от възможните варианти за създаване на алтернативно на ГЕРБ управление е правителство на широката коалиционна подкрепа, без да е задължително това да бъде строг коалиционен формат на кабинет от гледна точка на ярки партийни фигури“, посочи Местан от трибуната на митинга.

Депутатът Неджми Али заяви, че ДПС няма да допусне партията да бъде разцепена. Подобни опити ГЕРБ прави чрез финансирането на партията на отцепниците Касим Дал и Корман Исмаилов.

На митинга опитаха да се присъединят и активисти на ГЕРБ, водени от депутатката Цвета Караянчева. Това предизвика смут и саркастични подмятания от страна на хора от ДПС. Въпреки това групата поднесе венци и цветя пред паметната плоча на 18-месечната Тюркян, загинала при репресиите по време на „възродителния процес“ от 1984 г. в пограничното село Могиляне. „Въпреки, че не бях поканена от организаторите, мой дълг бе да уважа събитието и да изразя съпричастие и солидарност с онези наши сънародници, които пострадаха от „възродителния процес“ и от тоталитарния комунистически режим и които бяха прокудени от родните си места, физически малтретирани и изпратени в лагери. Това е позорно петно в историята на България, белязало мъчителния преход към демокрация. Бях в Могиляне не само като депутат от региона, но и като човек с гражданска позиция“, коментира Караянчева.

Всяка година на 26 декември жителите на Кирковска община почитат паметта на малката Тюркян и жертвите на съпротивата срещу принудителната смяна на имената на българските турци пред мемориалната чешма, издигната на мястото на трагедията. Утре подобен възпоменателен митинг ще се състои в Момчилград пред паметника на жертвите на тоталитаризма.

Loading...

1 коментар

  1. ДС, БКП, ДПС и Сопола каза:

    Колкото и да не им отърва на комунистите и руските гъзолизци, Борисов е полезен за България. На следващите избори ще гласувам за него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране