09.04.2013 | 21:42
Драгомир Стойнев: На път сме да станем 4,5 милиона души
За миналата година 12 хиляди млади хора с напуснали официално страната

Драгомир Стойнев  е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Завършил е Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. Работил е в Дирекция „Стратегическо планиране и управление“ на Министерския съвет. Бивш председател на комисията по социална политика в 41 Народно събрание.

Г-н Стойнев, ако държавата е фалирала, както твърдите,  как така обещавате 240 хиляди работни места?

БСП не може да обещава чудеса, но стъпка по стъпка може да подобрява всекидневния живот на хората. Първото и най-важно, когато сформираме правителство, е да спрем всички течове в бюджета. Защото има много пари, които изтичат и не се използват рационално. За пример, ако погледнем индекса на потреблението по време на трите пълни години на управлението на БСП, потреблението се равнява приблизително на 153 милиарда лева, 20 % ДДС са около 30 млрд.лв. Не е нормално по времето на трите пълни години на управлението на ГЕРБ, когато благодарение на инфлацията потреблението скача на 173 млрд. лв, отново да се събира същата сума от ДДС.

Т.е.има едни пари, които липсват, това са около 4 млрд.лв. Същото важи и за акцизите. Не може да се вдигат акцизите на горивата с 20%, тези на цигарите – с 60% от ГЕРБ и двете правителства да събират  около 10 млрд.лв. Подозираме, че се губят пари и е важно първо те да бъдат събрани и да се използват за политика. Но за да се води такава политика, трябва да имаш и приоритети. ГЕРБ нямаше приоритети, а управлението му беше пълен хаос, където всичко зависеше от министър председателят, който казваше: аз давам на този, аз давам на онзи…

Какво  предлагате насреща?

В социалната сфера ще предложим четири конкретни мерки, които за съжаление, другите партии не ги припознават. Казвам, за съжаление, защото ако се обединят всички партии в този приоритет- младежката безработица, пенсионната реформа, демографската криза и проблемите на хората в неравностойно положение, ще намерим конкретните решения. Това бяха и моите битки в парламента, но не бях чут от управляващите. Бях първият народен представител, който през 2010 година алармирах в парламента за младежката безработица, но не се обърна внимание на думите ми.

И когато мерките не се предприемат навреме, виждаме какви са резултатите днес-над 30% млади хора без работа. Според работодателите, тя достига 40%. Ако не се помогне на човек след образованието да си намери работа според него, той влиза в тази спирала на деквалификация. Ако не си намери каквато и да е работа, младият човек си стяга багажа за Терминал 2 и напуска държавата. За съжаление, за миналата година само официално регистрираните са заминали 12 000 млади хора. Ако няма и работа, и не успее да замине, престъпния свят най-често увеличава контингента си. Това е схемата.

И как смятате да я разбиете?

Затова предложихме три законопроекта, които ще обединим в един-за младежка гаранция за първа работа на младите хора. Сега в бюджета на ЕК са заделени 6 млрд.евро за това. Те ще се усвояват много по-лесно и бързо, а и ефективно, за да могат младите хора да си намерят работа. По повод пенсионната реформа БСП заявява следното: ние замразяваме увеличаването на стажа и възрастта. Защото две години се борихме в парламента срещу тази антисоциална мярка, но нищо не налага увеличаване на стаж и възраст за пенсиониране на българското население. Държа да сме коректни-не можем да върнем нивата отпреди две години. Затова ще предложим на хората, на които не им достигат стаж и възраст за пенсиониране да могат предсрочно да се пенсионират.

Не е нормално да наказваме едно и също поколение, което от 2000-та година на жените вдигнахме осигурителния стаж с 14 г.и възрастта за пенсиониране с 5 г. , на мъжете-с 12 г., а възрастта с 3 г., да го наказваме отново, като увеличаваме изискванията за стаж и възраст. За мен лично, стаж и възраст трябва да бъдат обвързани със средната продължителност на живота. Ако тя се покачва, тогава да покачваме стажа и възрастта. За съжаление, българските пенсионери не живеят толкова дълго, колкото европейските.

Не ви ли очаква челен сблъсък с тенденцията точно в Европа за по-късно пенсиониране, с изключение на Франция, които покачиха от 60 на 62 г.?

Но там се увеличава и средната продължителност на живот. А България е единствената страна с толкова стръмно покачване на изискванията за пенсиониране. У нас се говори и за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. Ние сме категорично против. Ако има увеличаване, нека да е плавно, като в Германия-с по един месец стаж и възраст, например до 2028-2030-а година. Защото нито една държава, за разлика от другите страни-членки на ЕС не е натоварила драстично своите граждани. Ние се отличаваме по стандарт и продължителност на живот от европейските граждани и, няма да бъде лесно, но ще се водят тежи преговори с ЕК и ще отстояваме обещаното на българските граждани, че нищо не налага увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране в България.

Третият елемент на социалната сфера, демографската криза, се превръща във въпрос на националната ни сигурност. БСП ще предложи пакет от мерки, който ще изисква огромен финансов ресурс и затова ще потърсим национално съгласие между всички политически партии. Защото се топим като нация. Според доклада на ООН, ако светът през 2050 г. ще наближи 9,5 млрд., то България ще се свие до 4,5 млн.души. За какъв устойчив икономически растеж говорим, за каква икономика на знанието, когато няма да има с кого да ги правим. Затова е важно да подкрепяме българското домакинство, защото българската майка не желае да ражда повече от едно дете. Когато се преброяваше българското население, излезе доклад на НСИ, според който 80% от домакинствата са готови да имат второ дете, само при държавна  подкрепа. Бях единственият депутат, който прие българските майки, когато протестираха в парламента, и приех техните предложения, които в голямата си част съвпадаха с предлагани от мен законодателни инициативи.

Това са всяко обезщетение за отглеждане на дете от една до две години да следва минималната работна заплата- да бъде равно вече на  310 лв. Всяко българско дете да получава детските надбавки от 35 лв., независимо от дохода, защото не можем да делим децата, а да бъдат и обвързани с възрастта на детето. И трето, предлагаме еднократната помощи за първи клас да бъдат равни на минималната работна заплата. И ще спазим и предложението на Националното сдружение на общините, за всяко дете в общинска детска градина държавата да подпомага с 50 лв.годишно. Всичко това иска огромен финансов ресурс. Затова трябва да седнем всички политически сили на масата и да се обединим. Тук не трябва да пестим пари, защото инвестираме в бъдещето на държавата. Нека всяка политическа сила дава и други предложения, но да изготвим този пакет от мерки. За съжаление политиците гледат мандатно, да се отчетат пред избирателите. А трябва да погледнем какво ще се случи в държавата през следващите 10-15 години. И да се изгради основата, над която ще се надгражда. За съжаление не съм оптимист, че ще седнем на една маса, но съм готов като председател на Съвета по социална политика в БСП да седна с всички колеги от другите партии и да говорим експертно за тази бомба със закъснител, а не си даваме сметка, какво ще ни се случи, ако избухне. Всъщност, четвъртият пакет от мерки е много важен-за осигуряване на по-добра защита на хората от уязвимите групи. Предлагаме да бъде увеличен броят на места за работа на хора с увреждания от три на шест хиляди, които държавата субсидира.

Ще създадем фонд за стимулиране на работодатели, наели хора с увреждания над нормативно определения. Идеята е, работодатели, които нямат необходимите условия да наемат такива хора, да плащат определена такса, която да не отива в държавата, а в такъв фонд, който да се използва от други работодатели, които могат да го направят. Да се създаде публичен регистър на хора с увреждания, за който много се говори, но още го няма. Да се  разшири обхвата на дейността личен и социален асистент. Увеличаване на стимулите за отглеждане на децата с увреждания в семейна среда. Годишно между 5 и 6000 лв.държавата дава за отглеждане на такива деца в заведения-ние предлагаме да се дават тези пари на семейството и децата да останат у дома.

А не се ли забрави бързо натискът и гласът на улицата, дори се подмени?

Тази енергия изтече, защото се забрави защо гражданите излязоха на улицата-защото не можеха да си платят сметките за елементарни комунални услуги. Бедността, ниските доходи и отчаянието дадоха знак, че те няма да приемат да живеят повече така. А и така не бива да се живее в европейска държава. Исканията обаче ескалираха и се изключваха взаимно. Защо се стигна дотук? Българите са търпеливи, не протестират, и изведнъж се оказа, че гражданското общество не е готово, когато избухна енергията му, да канализира исканията си. А трябваше да се започне с искания за промяна на политиката по доходите. А енергията се попиля по конституционни промени и много други искания. И отново се забрави отчаянието на българските граждани.

А никога, никога досега гражданите ни не са пристъпвали към самозапалване. Страшното е, че започва да се забравя колко отчаяни са били тези хора. Аз съм водач на листата на БСП в Хасково и ще ви кажа, че в Свиленград, например, живее 50-годишен мъж инвалид на легло, който гладува, не може да си изхрани семейството и никой не  обръща внимание на молбите му за социална помощ в общината…Забравихме, че сме преди всичко хора. Нека да се уважаваме. Като общество забравихме думи като солидарност, морал и справедливост. Малко хора имат социална чувствителност. За съжаление, такъв е и наложеният модел, в който живеем-важно е не да си интелигентен и образован, а колко пари имаш. Как да обясниш на детето си, че образованието е важно за живота. В България пирамидата е обърната и ценното е да имаш пари. Надеждата ми беше в протестите-да се събудим, да изкореним бедността и да върнем достойнството на хората. Бившият министър председател често даваше за пример колко тежко се отразява кризата в  Испания, но там само 5,5% от домакинствата имат проблем с плащането на комуналните услуги, в Гърция този процент е 15, докато в България е 46 %. Достойнството на човека не се защитава у нас и това е крайно несправедливо.

Очаквате ли вълна от нови протести след изборите?

Много се спекулира с това, че следващият парламент ще живее кратко, че трябва да се готвим за нови избори. Но надеждата ми е, че ще се сформира правителство, важно е да има правителство, което да вдъхне надежда на гражданите. Какъвто и да е резултатът от изборите.

А каква коалиция е възможна за вас и каква -не в парламента след 12 май?

Изцяло съм против, ако коалиция се сформира на база на някаква аритметика. Ако в БСП имаме 80 депутата, а друга политическа сила-30, дайте просто да сформираме кабинет. Надявам се да сме първа политическа сила и тогава да заявим следното: имаме 5 приоритета, от които няма да отстъпим. За част от тях ви казах. За данъчното облагане философията ни е да се намалява ножицата на доходите. И да направим коалиция на конкретните приоритети. Ако се отиде към другата крайност, само за да ни излизат сметките, аз съм против такава коалиция.

Коментатор

Loading...

3 коментара

 1. Иво каза:

  Пенсионната реформа трябва да има нов облик.Но трябва да е коренно различна от тази на Костов,Дянков и предложенията на Европейския Съюз.Трябва да е съобразена с условията в България.Хората умират,като круши.Нямат пари за лекари ,лекарства.
  Никакво увеличение на възраст и стаж.Трябва да се намалят годините.А парите ще се вземат,като се намалят разходите по министерствата.Също така ,като не се изплщат заплати на депутати,които не посещават парламента.Да се отнемат жилищата и екстрите на депутатите,които имат 5 неявявания безпричинно в пърламента.Намаля
  ване броя на депутатите.НС ДА СЕ СЪБИРА ВЕДНЪЖ НА НЯКОЛКО МЕСЕЦА.Какво е това 25 г.всеки ден се правят закони и закони няма.Работодателите не плащат и минималната заплата,не плащат празнични дни когато се работи,каде са органите,които отговарят за това-каде са законите.

 2. Димитров каза:

  Подкрепям горния коментатор.Народа е уморен психически.25г.преход,безработица.Ра
  ботодатели не осигуряващи или осигуряват на 4 часа при 12 часа работно време.Ка-жете как се набира трудов стаж.Стаж не се набира,но се набират безброй болести.
  В такава ситоация не е морално да се увеличават годините за стаж и възраст при пенсиониране. ПОЛИТИЦИ,КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПОМИСЛИТЕ ЗА БЕДНИЯ И ИЗСРАДАЛ НАРОД,за
  поколението между 50-60 години ,което изнесе прехода на гарба си,а не да се ядете помежду си и да не може да разделите баницата.

 3. Мария каза:

  До кога бабите ше работят,а децата ще скитат по улиците.Не увеличение на възраста
  за пенсиониране,а трябва да стане както си беше 55г.за жени при стаж 25г. И 60
  г.за мъжете,защото човешките възможности имат граници.Така ще се освободят места за младите.Не трябва да се гледа запада,защото условията там са други.Гледайте Русия,която запази възраста си.Всеки,който има сили да работи след пенсиониране нека работи-полето е широко,а не да заема мястото на младите.Крайно време е пенсионерите по болес да нямат право на пенсия и заплата.Има случай взимат пенсия
  280лв.и заплата държавна 600лв,а хора работещи в часния сектор взимат заплати по 200лв.Тези несправедливости изкарват хората на улицата.ПОЛИТИЦИ МИСЛЕТЕ С АКЪЛ,ТРЕЗВО,А НЕ ИЗХОЖДАИТЕ ОТ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране