24.01.2013 | 11:41
Двама от НСО го отнесоха заради гафа с Доган
Георги Райков и Георги Занев поемат отговорността за атентата в събота

Двама души от Национална служба „Охрана“ (НСО) са наказани с дисциплинарни уволнения заради нападението над Ахмед Доган по време на конференцията на ДПС в събота, съобщи началникът на службата ген. Тодор Коджейков. Това са полковник Георги Райков – началник на авангарда, който отговаряше за цялостната сигурност по време на събитието в НДК, и шефът на екипа, охраняващ Ахмед Доган – Георги Занев.

На пресконференция във връзка с инцидента Коджейков заяви, че броят на охранителите е бил достатъчен, но прегледаните видеоматериали и рапортите на служителите показват, че началникът на охраната и началникът на екипа за охрана са разположили хората си по неправилен начин.  Имало е оставен подход към трибуната, допълни генералът. Той обясни, че авангардът са хората, които подсигуряват подстъпите към охраняваното лице. „Те не трябва да допуснат лице да премине през тях, а ако допуснат, трябва да уведомят – имаме вътрешни сигнали за уведомяване, радиостанции и други”, заяви Коджейков.

Според началника на НСО гардовете са застанали на дистанция, която не им е позволила да неутрализират атаката срещу лидера на ДПС. „Двамата началници са старши офицери с дългогодишен трудов стаж”, допълни Тодор Коджейков. Той съобщи, че службата въвежда нова система за планиране на охранителни мерки за мероприятия, с участието на охранявано лице. „Досега началниците на сектори отговаряха за подготовката, организацията на служители. Искаме да има законодателни промени, свързани с нашия проектозакон, във връзка с регламентирането на използване на повече средства, в това число – белезници“, каза Коджейков.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране