20.01.2013 | 16:14
Енимехмедов е признал пред Кокинов, че е искал да убие Доган
ДПС настоява за международно разследване на атаката срещу Доган

Не приемаме подменената теза за случилото се на конференцията на ДПС. Това каза новият шеф на ДПС Лютви Местан на пресконференцията в центрлата на партията в София.

„Свидетели сме на абсолютно скандален опит за подмяна на истината за това, което се случи вчера. Вчера, в зала 3 на НДК, по време на Осмата национална конференция на ДПС, в 12, 22 часа, пред очите на цяла България и на международните наблюдатели, се извърши опит за показно ритуално политическо убийство на лидера на ДПС д-р Ахмед Доган, опозиционен политически лидер от европейски мащаб“, заяви Местан.

„Само след 10-ина часа, тази теза бе скандално подменена. 30 минути след атентата, градският прокурор Николай Кокинов пред г-н Доган, който тогава все още бе преглеждан от медицински екип, и пред още близо 15-ина души заяви категорично и еднозначно – ще повдигнем обвинение за опит за убийство. Това каза градският прокурор и е доказано. Съобщи също така, че е имал разговор с атентатора и той, на въпрос – каква му е била целта, е отговорил еднозначно – исках да убия г-н Доган, исках да застрелям г-н Доган. Днес питаме властите в България – какво се промени за десет часа, че тази сутрин вече ни облъчват с коренно различна теза“, попита още той.

„Нямал намерение да убива, само искал да получи своите пет минути слава. Обърнете внимание на факта – колко книжно звучи това. Не приемаме подменената теза. Тя не само не звучи убедително, тя звучи скандално, защото това, което определяме като опит за политическо убийство на опозиционен лидер, се случи пред очите не само пред делегатите, а и пред очите на медиите и стотици хиляди български граждани“, каза още Местан и попита: “Какво е обяснението за тази очевадна непоследователност в информацията, подавана на парче от институциите“?

Ръководството на ДПС ще настоява за международно разследване на опита за политическо убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган. „Основната цел на разследването трябва да бъде – разкриването на политическия поръчител на случилото се. Властта работи в хипотеза – индивидуални действия на човек, който търси славата, криминално проявено лице. Знаем – защо се прави това, знаем, че това, което се случи, е огромно петно върху името на цяла България. Ние сме не по-малко загрижени от всички останали институции, но ще изтрием петното от България не с подмяна на фактите, на базата на която да се подмени и истината, а чрез разкриване на истината. Дълбоко се съмнявам, че това ще е по силите на компетентните власти в България“, добави Местан.

„Кой етнизира казуса – ние или министърът на вътрешните работи, който изведе на преден план етническата принадлежност на Октай Енимехмедов? Не искаме да се случи нищо странно, при още по-странни обстоятелства, на Октай Енимехмедов. Искаме властите да съхранят живота и здравето му. Най-заинтересовани от това сме ние, от ДПС, защото той единствен може да ни отведе до онези тъмни политически сили, които поръчаха атентат срещу г-н Доган“, каза Местан.

„Определяме като проява на цинизъм заявеното намерение на следствените органи да бъдат разследвани делегати от Осмата конференция за нанесен побой върху нападателя. Делегатите обезвредиха един потенциален убиец, за да спасят лидера си. Действията им не могат да бъдат окачествени като насилие върху потенциален убиец. Трябва да бъдат поздравени за здравостта“, добави Лютви Местан.

Снимка:Reuters

Той попита – къде е била полицията час и няколко минути от началото на покушението. Фактът, че е извършен опит за убийство на опозиционен лидер в България, е достатъчно условие за разследване на политическа поръчка, добави Местан. „Трябва да си дадем сметка – каква е рецепцията на нашите членове и симпатизанти. Аз ще съм най-щастливият политик в тази държава, ако това, което се случи вчера, се възприеме от българското общество като покушение не просто срещу лидера на ДПС, а като покушение върху българската демокрация, срещу близо 8 милиона български граждани“, добави Местан.

„Свързахме се с нашите либерални партньори и ще искаме тяхното съдействие. Греъм Уотсън е достатъчно авторитетна фигура, за да разчитаме на него, за да се задействат механизмите“, каза той, във връзка с настояването на ДПС за международно разследване на нападението над Ахмед Доган на Осмата конференция на ДПС, която се състоя вчера. „Предстои да се разисква вот на недоверие. Това вчерашно събитие ще постави своя отпечатък при формулирането на темата за вота на недоверие“, каза още Лютви Местан. „Не е стил на ДПС, и не стои в полето на нашата политическа култура, да даваме оценка за управлението на едни или други партии в други държави. Тезата на Доган за това ДПС да инициира пред европейските либерали, които бяха на нашия форум, да разработят нова концепция за малцинствата, е именно, ако е необходимо, да се придобие нов статут на европейско малцинство. Тази идея се явява не само контрапункт на политиката в една или друга държава, а е идея за създаване на модел, който Европа все още не успява да разработи“, посочи Местан.

„ДПС настоява – властите да съхранят живота и здравето на нападателя, защото нямаме друга надежда, освен нападателя, да стигнем до политическия поръчител. Не искаме да му се случва нищо необратимо, при каквито и да било обстоятелства“, каза още Местан. На въпрос – дали след като е станал председател на ДПС, ще пожелае охрана, Лютви Местан каза: „Няма данни, че бих бил обект на нарочен интерес“. Той каза, че е диалогичен човек с другите политически сили, но достатъчно твърд, когато това се налага. „Никой не може да менторства върху други политици. Независимо дали в диалога председател на партия води диалог с президент, министър-председател, лидер на управляваща партия, този диалог следва да бъде равнопоставен“, каза още Местан. „Всякакви очаквания, че е възможно да бъдат задействани центробежни сили в организацията, няма да бъдат оправдани. Този екип, избран на последната национална конференция, не е минал през пълния цикъл на парламентарни избори“, добави Лютви Местан във връзка с избирането му за председател на ДПС.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране