28.11.2012 | 14:01
Ердоган разкритикува остро „Великолепният век“
Тв поредицата противоречала на историята и на добрите мюсюлмански нрави
МИГNews

Турският премиер ислямист Реджеп Тайип Ердоган разкритикува популярния сериал „Великолепният век“, като заяви, че той противоречи на историята и на добрите мюсюлмански нрави. От една година сериалът разказва без маска и грим за управлението на един от най-известните османски султани Сюлейман Великолепни (1520-1566 г.) – военните му завоевания, дворцовите интриги и враждите в харема. Сериалът е гледан от милиони зрители всяка седмица както в Турция, така и в страните от Магреб и в Източна Европа.

Но поредицата, която показва Сюлейман с чаша алкохол в ръка или отдаден на плътски удоволствия, явно не е по вкуса на турския премиер. Той осъди сериала в реч, насочена срещу критиците на външната му политика. „Питат ни защо се занимаваме със случващото се в Ирак, в Сирия или в Газа. Но ние се интересуваме от всичко, свързано с нашите предци. Те познават нашите бащи и предци само чрез „Великолепният век“, но това не е Сюлейман, когото ние познаваме“, заяви Ердоган.

„Той прекара тридесет години от живота си на седлото на кон, а не в дворци, както ни показват по телевизията. Осъждам режисьорите на този сериал и собствениците на тази телевизия. Тези, които си играят с ценностите на народа, трябва да получат урок“, посочи турският премиер. Ердоган не е първият, който критикува „Великолепният век“. Още първите епизоди на сериала предизвикаха многобройни брожения в политическите и религиозните среди.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране