09.12.2012 | 13:29
Ердоган забрани със закон „Великолепният век“
Хитовият сериал няма да се излъчва в Турция, снимките на новите епизоди спират

От началото на 2013 г. Турция спира излъчването на сериала „Великолепният век“, заяви депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Октай Сарал пред турски тв канал. По предложение на депутатите от ПСР е внесен законопроект във Великото национално събрание, който предвижда спиране и забрана на сериали, защото „нанася вреда на националните ценности на Турция и дегероизира важни исторически личности“.

„Законпроектът има подкрепата и на опозиционната Партия на националистическото действие и очакваме да бъде гласуван през януари. Оттам нататък думата ще има Националната комисия за радио и телевизия. Мисля, че още през януари идната година сериалът ще бъде спрян“, заяви турският депутат. По думите му целта е да се съдейства за създаването на художествени произведения, които са в духа на традициите на турското семейство, на уважение към възрастните, възпитаване на морални ценности и достойнства у младите поколения.  Междувременно турските авиолинии са анулирали споразумението си с фирмата – продуцент на сериала за безплатно пътуване на участници в продукцията в самолетите на компанията.

Неотдавна премиерът Реджеп Тайип Ердоган отправи унищожителна критика към сериала. „Ние не познавахме такъв законодател, такъв султан Сюлейман. Тридесет години от живота на този султан са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показан на екрана. Аз порицавам пред народа режисьорите на този сериал, както и собствениците на телевизията, която го излъчва“, каза той и призова правосъдието да се намеси, за да бъде спрян много харесваният и в България сериал.

„Великолепният век“ с подзаглавие „Историята на една любов“ е посветен на любовта между султан Сюлейман І Великолепни (1494-1566) и украинската робиня Александра, която успява да измести вековните традиции в двореца, да отчужди султана от официалната му съпруга и семейството му. Изкусителната украинка става причина за противоречия в живота на султана и начина, по който управлява империята. Според продуцентите „любовната история, която предопределя съдбата на една цяла империя, повдига завесата на изпълнения с тайни и интриги живот в султанския харем през най-величествения период на Османската империя“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране