14.02.2020 | 13:09
Европа да осъди натиска над български журналисти
Посочени са последните прояви на Валери Симеонов, Бойко Борисов, Иван Гешев

„Репортери без граници“ (РБГ) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

„Обезпокоително е да виждаме, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-високопоставените представители на властта в България не са изолиран случай и продължават да се случват. Европейският съюз не може да позволява журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционализиран и системен начин в държава членка. Призоваваме председателят на Европейския парламент съвсем ясно да осъди тези опозоряващи атаки“, заяви Полин Адес-Мевел, ръководител на офиса на организацията за ЕС и Балканите.

„Репортери без граници“ цитират случаите с главния редактор на разследващия сайт „Биволъ“ Атанас Чобанов, който в Брюксел се опита да зададе въпроси на главния прокурор Иван Гешев.Тогава главният обвинител няколко пъти попита: „Как е времето в Москва?“. По време на същата случка евродепутатът Александър Йорданов се обърна към журналиста: „Абе, може ли да говориш такива глупости бе, Чобанов?“

„Репортери без граници“ споменават и отношението на премиера Бойко Борисов към журналисти, които той нарече „мисирки“. Не е подминат и случаят от последните дни, когато зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвини в корупция журналистите от Би Ти Ви Венелин Петков и Антон Хекимян.

„Репортери без граници“ припомнят, че през последното десетилетие в България има сериозна криза с медиите, „които са притежание на само няколко олигарха, а журналистите са обект на постоянен тормоз“.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Да масовите вестниците и медийте в България са собственост на няколко олигарха, част от медийте са собстгвеност на орлигарси от ГЕРБ, другите са на ДПС„БСП„Атака и другите партии. Съответно всички тези медиий дават една новина изопачена в светлината отразяваща заповедта на собственика на медията как да прокара интересите на партията. Мнозинството от тях са и много арогантни и с много вулгарен език пропагандисти явно бивши кадри на БКП и официалите им вестници. А изглежда че и много хора не могат да разберът какво означава демокрация, опонента трабва да се изслушва търпеливо- след което да се даде собственото мнение базирано на истина и факти а не склълъпени лъжи.С което да се обори това друго мение и , да се модифицира помежду двата опонента или да се приеме чуждото мнениеако фактите и информацията го подкрепят. Демокрация не е на мен това ми харесва аз имам власта и парите и така ще стане по моя начин. Демократичните институции в демократична държава работят безпристрастно по отношение на политическа принадлежност, религия и етнос на клиентите. Демократични институциии имат закони, правила и задължения със срокове които да изпълняват без пристрастно,а наблщдението и контрола да се изпълнява от собствените им мениджери а не от Министър Председателя и Главния Прокурор. При положение че Министър Председатерля и Главния Прокурор трабва да разрешават проблемите и управляват местните служби и агнеции, то това занчи че държавните интитуции се нуждаят от спешно реструкториране. Просто е много жалко да видиш че в държавата ти са наетихора на клщчови места които не само нямат уменията за тези постове но са и изпечени престъпници, които ограбват държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране