15.12.2012 | 18:44
Европа одобри финансиране за растежа на метрото в София
Ще бъдат изградени седем метростанции и 7 км ново трасе
Снимка: "Метрополитен"

Европейската комисия одобри проекта за разширяване на столичното метро. Изпълнителният орган на ЕС даде съгласие за финансирането по Етап III от проекта, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство. Плановете обхващат трасето от бул. „Цариградско шосе” до Летище София (лот 1) и линията от ж.к. „Младост” 1 до Бизнес парка в „Младост” 4 (лот 2).

Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт” чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност, съгласно одобреният формуляр за кандидатстване, е близо 240 млн. евро, от които общо допустими за финансиране по ОП „Транспорт” са около 136 млн. евро. Бенефициент по проекта е „Метрополитен” ЕАД. С реализацията на проекта ще бъдат изградени седем метростанции и над 7 км двурелсово железопътно трасе. След пускането в експлоатация се очаква да се реализират нови над 53 000 пътувания дневно, като ще бъдат открити и повече 300 работни места.

Подземната железница ще осигури бърза връзка между най-населените квартали на София, централната част на града, централната железопътна и автогара, Летище София и Бизнес парка в „Младост”. Изграждането на участъка „Цариградско шосе – летище София“ започна в края на месец ноември, като стартът беше даден от транспортния министър Ивайло Московски и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Очаква се до няколко месеца да започнат строителните работите и по трасето до Бизнес парка. Планирано е новите метроотсечки да бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2015 г.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране