07.03.2013 | 9:26
Фискалният резерв се стопи с още 400 млн. лв.
Към 5 март в БНБ има 3,35 мрд. лв.

Фискалният резерв отновно изтъня, но този път тихомълком, показват данни на БНБ. Десет дни след като финансовото министерство обяви, че резервът е стабилен и в него има 4,01 млрд. лв., запасите намаляха с близо 400 млн. лв.

 Според статистиката към 5 март т.г. на топло в БНБ стоят 3,35 млрд. лв., а други 300 млн. лв. са в тръговски банки на депозит. Четири милиарда е неприкосновеният минимум – това са парите от т.нар. Сребърен фонд и за АЕЦ „Козлодуй“. Там финансовият министър не може да пипа, но от данните личи, че не е така. За какво са похарчени парите, не е ясно.

От финансовото министерство коментираха пред „Преса“, че по-малкото пари в резерва се дължат на текущи плащания, което било нормално. Зейналата дупка във финансите на страната се потвърждава и от множество други факти. През февруари кабинетът в оставка пусна шестмесечни облигации за 800 млн. лв., които новият кабинет ше трябва да плаща. За близо четири години управление правителството задлъжня с нови 4,303 млрд. лв. и държавният борч вече е 13,67 млрд. лв.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране