11.11.2019 | 22:59
Фонд „Земеделие“ е наложил 38 млн. лв. глоби за къщите за гости
Списъкът на нарушителите обаче се оказа тайна

След разразилия се през пролетта скандал с къщите за гости, ползвани като частни имения, Държавен фонд „Земеделие“ е открил още нарушения и към момента е написал актове за глоби за 38 млн. лв. Фондът твърди, че са проверени 288 проекта, наложени са санкции в размер от 5 до 100% от полученото еврофинансиране, а основните провинения били неизпълнение на заложения бизнес план и за обещани, но неразкрити работни места. ДФЗ обаче отказва да съобщи кои са конкретните обекти и нарушители под претекст, че в момента вървели срокове за обжалване на актовете.

Това става ясно от отговори на фонд „Земеделие“, изпратени до „Биволъ“ на запитване за резултатите от проверките. Именно разследващият сайт първи направи разкрития за роднинските и приятелски връзки в ползването на европомощи по Програмата за развитие на селските райони и за бума на луксозни вили за лично ползване, финансирани като къщи за селски туризъм. Темата бе подета и от други медии, а общественото възмущение доведе до трусове във фонд „Земеделие“ и до оставката на агроминистъра Румен Порожанов. Най-голямата „бомба“ досега е разкритието, че зам.-министърът на икономиката Александър Манолев също се е възползвал от селската програма и чрез подставено лице си е направил имение с минерална вода. Манолев също загуби поста си, като до момента той е и единственият обвиняем по проверката на прокуратурата, започнала през май.

От писмото на ДФЗ до „Биволъ“ се разбира, че проверките са започнали по нареждане на новия земеделски министър Десислава Танева през юни и че те са обхванали само 288 проекта за селски къщи, тъй като за останалите 5-годишният период на наблюдение вече бил изтекъл. През пролетта се говореше, че над 750 проекта за селски туризъм са получили безвъзмездна помощ и трябва да бъдат проверени. Бройката явно е била редуцирана поради изтичане на мониторинга и нарушителите няма да бъдат наказани. Малко след като стана министър, Танева организира няколко показни огледа на къщи за гости, ползвани по предназначение, които трябваше да илюстрират, че всъщност програмата работи много добре и отклоненията са изключение.

Разследванията на „Биволъ“ започнаха още през 2016 г. със случая на земеделския шеф Янаки Червеняков. Оказа се, че тъщата му се е сдобила с къща за селски туризъм, която се ползва за семейни нужди. Земеделският началник беше уволнен, възстановен на работа от съда и отново уволнен. В с. Борино пък почти всички къщи за гости са на роднини на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Кметът на Луковит Иван Грънчаров от ГЕРБ трябва да върне 30 000 лева за своята селска къща за гости.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране