01.04.2013 | 12:31
Франц Бекенбауер: България може да е част от Евро 2020
Бербатов е уникален футболист, но няма място в настоящия „Байерн“

Франц Бекенбауер е живата легенда на германския футбол. Кайзера е един от двамата, които са ставали световни шампиони и като играч, и като треньор (1974 и 1990 г. с бундестима). Другият е бразилецът Марио Загало. Бекенбауер посети за последно България в средата на миналата година, когато бе специален гост по случай 70-годишния юбилей на Национална спортна академия. В навечерието на католическия Великден иконата на „Байерн“ да даде интервю за „Преса“.

 – Хер Бекенбауер, какво мислите за революционния проект на Мишел Платини за Евро 2020 – първенство, което да се проведе из 13 различни града на целия континент?

– Когато чух за първи път за тази идея, си помислих: „Не звучи никак лошо.“ Струва ми се, че така може да бъде съхранена цялостната европейска идентичност на турнира. От друга страна обаче, все още има прекалено много въпроси, на които трябва да бъде даден категоричен отговор. Защото подобен форум в този му вид ще бъде изключително сериозно предизвикателство за организаторите. Които и да са те.

– Смятате ли, че страни като България имат реални шансове да бъдат сред домакините на първенството?

– В случай че успеете да покриете предварително зададените критерии. Не виждам защо България да не бъде един от организаторите на това европейско. Като знам колко са луди по футбола всички ваши сънародници…

– Изненадан ли сте от възхода, който има кариерата на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов в УЕФА през последните години?

– Докато играеше, той бе един от най-добрите вратари на своето време. Сега, когато вече е начело на местната федерация, също се справя много добре. Ето защо мисля, че пътят му по високите етажи на европейската футболна централа ще продължи нагоре.

– Какво е мнението ви за Димитър Бербатов и не мислите ли, че заслужава да играе в по-престижен клуб от „Фулъм“? Някой като „Байерн“ например.

– Бербатов е уникален футболист и в това няма никакво съмнение. Точно в момента обаче „Байерн“ не се нуждае от повече играчи на неговия пост. Според мен в настоящия тим има не един, а двама страхотни нападатели.

– От лятото мюнхенският гранд ще бъде воден от Хосеп Гуардиола. Испанецът ли е най-правилният избор за треньор?

-Определено. Ако един отбор получи възможността да ангажира наставник от световна класа, какъвто е самият Гуардиола, би било истинско престъпление да не се възползва от този шанс. Преди да е започнала ерата „Гуардиола“, съм убеден, че той ще направи „Байерн“ още по-силен тим.

-Ако можехте да върнете времето назад и да изиграете един мач от вашата кариера отново, кой би бил той?-

– Полуфиналът от световното първенство в Мексико през 1970 г. Германия срещу Италия в сблъсък, който и до днес е наричан Мача на столетието. През второто полувреме получих травма в рамото, но не можех да напусна терена, тъй като нашият отбор вече бе изчерпал правото си на смени. Преди началото на продълженията дясната ми ръка трябваше да бъде превързана и така доиграх срещата. За съжаление нямаше как да участвам пълноценно в двубоя. Германия загуби с 3:4. Ако имах тази възможност, бих участвал още веднъж във въпросния мач, само без да се контузвам отново!

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране