22.11.2018 | 8:55
„Газпром“ реши: „Турски поток“ ще минава през България
Доставките на газ до страната ни се планира да започнат през 2020 г.

„Газпром” окончателно е определил трасето на втората тръба на газопровода „Турски поток” и то ще преминава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, съобщава „Комерсант”.

Това става ясно от материалите на операторите на газопреносни системи, публикувани през октомври и ноември като част от процедурата на бъдещи мощности. Така „Газпром“ вече участва процедурата за резервиране за изграждане на нови газопроводи в четирите държави.

Маршрутът на тръбата изцяло повтаря сухопътното трасе на замразения проект „Южен поток“, но сега напълно съответства със законодателството на Европейския съюз, отбелязва руското издание.

Очаква се доставките на газ през „Турски поток“ до България и Сърбия да започнат през 2020 г., до Унгария – през 2021-ва, а до Словакия – през втората половина на 2022 г.

Планирано е на входа в България доставките на газ да достигнат до 15,8 млрд. куб. м годишно, а на вход в Сърбия те да са 11 млрд. куб. м. Това е обемът, който „Газпром” предлага да бъде „резервиран” за срок от 20 години.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсивен режим. Около компресорната станция „Провадия“ ще бъде построена станция „Нова Провадия“ и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 mPa, което ще се поддържа от още една компресорна станция „Расово“ край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара, пише още руското издание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране