23.02.2013 | 17:10
ГЕРБ да плати парите на Батановци
300 пострадали от земетресението семейства чакат обещаната помощ от държавата
Снимки: БСП

Незабавно трябва да бъдат платени парите на хората, пострадали от силното земетресение, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Днес той се срещна с хората от Батановци след скандалната новина, че 80% от техните молби за помощ са отказани и повече от 300 семейства няма да получат никаква подкрепа от държавата след бедствието.

Кметът на Перник Росица Янакиева добави, че размерите на проблема са изключително големи и отбеляза, че от решение, качено на сайта на МВР, става ясно, че общо молбите с отказ са над 4400. Сергей Станишев беше категоричен, че молбите, които Цветан Цветанов е отхвърлил след Нова година, трябва да се преразгледат по старите критерии, а не по новите, които са ощетили гражданите. Станишев обяви, че на предстоящата среща с президента ще постави много остро този проблем. Социалистите ще търсят спешен разговор и с новия министър от служебното правителство, който ще отговаря за Междуведомствената комисия.

Батановци

Лидерът на БСП поиска и спешна ревизия на парите, похарчени за бедствия и аварии, след като гражданите се оплакаха, че средствата са били давани за какво ли не – учения на пожарникари, тренировки на МВР, рязане на дървета. Станишев обяви, че БСП ще разгледа и възможността да помогне финансово на пострадалите отново, за да почувстват те отношение и солидарност. Председателят на социалистите призова хората максимално бързо да обжалват отказите на Междуведомствената комисия. Росица Янакиева изтъкна, че за да улесни хората, общината е разработила формуляри, които хората могат да пратят в комисията. Общината е поела ангажимента да изпрати писма на всички пострадали домакинства, за да знаят  какво се случва и ще получат ли средства. Кметът на Перник също пое ангажимент да търси спешно контакти със служебното правителство и изрази готовност да говори и с президента. Янакиева изрази дълбокото си възмущение от мотива, с които е отказана подкрепа за хората – че пораженията били малки. „Вие сами знаете, че съвсем не е така”, обърна се тя към съгражданите си.

 Батановци-Станишев

„Вече десети месец почти нищо не е направено. Само лъжи и измами. Това е нетърпимо”, възмути се Станишев. Той напомни, че след земетресението цялото правителство се изсипа в Перник, за да обяснява, че на всички ще се помогне и никой няма да бъде забравен. На практика обаче се оказва, че властта бяга от отговорността си. Хората от Батановци се оплакаха, че заради нехайството на управляващите проблемите са се задълбочили и след зимата къщи, които е можело да бъдат укрепени, вече трябва да бъдат съборени. Ситуацията е още по- отчайваща на фона на ниските доходи. 62-годишната Венета сподели, че получава по- малко от 200 лв. пенсия, има 116 лв. сметка за ток и няма как да поправи покрива на къщата си, който може всеки момент да падне. Други хора пък са взели заеми, за да укрепят домовете си, разчитайки на помощ и от държавата, която сега се оказва, че няма да дойде.

Попитан от медиите дали в сегашния парламент трябва да се обсъжда референдума, Станишев коментира, че не може едно Народно събрание, което има едва 6% доверие в обществото, да взима решение за референдума, на който гласуваха 1,4 милиона българи. Според лидера на БСП в оставащите дни парламентът трябва да се занимае с няколко конкретни належащи задачи. На първо място той изтъкна промените в закона за енергетиката. На второ място той постави мораториума за строителството и сделките по Черноморието. На трето място е необходимо да се приеме решение, което да задължи НЗОК да осигури нормално функциониране на болничната и доболничната помощ. Трябва да се приеме и решение, с което Народното събрание да покани наблюдатели за изборите.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране