10.12.2012 | 20:09
ГЕРБ изрита Гугушева
Срещу нея имало сигнали за пране на пари
Снимка: СДС

ГЕРБ няма да подкрепят кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия заради сигналите срещу нея. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след брифинг в Костинброд. Партията е взела това решение след среща с ръководството на СДС. „Сините”, както и всяка друга партия, могат да издигнат трета кандидатура, уточни Цветанов.

Днес стана ясно, че Националната агенция за приходите (НАП) започна проверка на имущественото състояние на кандидатът за конституционен съдия Галя Гугушева. Ревизорите ще изследват доколко притежаваното от нея имущество отговаря на официално декларираните й доходи. Проверката ще обхване и членове на нейното семейството.

Гугушева, която бе издигната от СДС, настоява компетентните органи да направят проверка по подадения срещу нея сигнал за пране на пари. Прокурорът в петък депозира писмо до председателя на парламентарната правна комисия, с което иска да бъде подложена на всички необходими инспекции – данъчни, имотни, финансови и за конфликт на интереси. Настояването на Гугушева е вследствие на постъпилите преди дни сигнали, подадени от пловдивския адвокат Петър Ванев. Той посочва, че кандидатът за Конституционния съд е замесен във финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства, като се споменава и фирма на един от синовете на Галя Гугушева.

В писмото самата Гугушева казва на правната комисия, че теглила заеми от фирмата на сина си, за да купи апартаменти на него и брат му, а след това Стефан Гугушев погасил част от тези заеми към собствената си фирма с договор за дарение. „Доходите и имотното ми състояние и това на моя съпруг са ясно регламентирани и прозрачни”, твърди Гугушева и затова настоява резултатите от посочените проверки да излязат в кратки срокове – преди гласуването на кандидатурата й в пленарна зала. Предвид предстоящите инспекции за 12 декември е насрочено извънредно заседание на Висшия съдебен съвет, за да бъде изслушана Гугушева, обявиха от правната комисия към парламента.

Гугушева бе номинирана за конституционен съдия от СДС по настояване на премиера Борисов след скандала с Венета Марковска и отказана Петър Стоянов. Заради отказа на депутатите от СДС да внесат кандидатурата и в парламента, това сториха трима отцепници от „Атака”.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране