13.11.2019 | 18:47
ГЕРБ нямат алтернатива, ще изкарат пълен мандат
Иван Костов разкритикува и социолозите, които, според него, са спекулирали с недостоверни прогнози

Очертава се пълен мандат на ГЕРБ, не се очертава политическа  криза, алтернатива няма. Тези изводи сподели в тв ефира бившият премиер Иван Костов, сега шеф на Лабораторията за анализи и управление на рискове.

БСП изглежда неубедително за тях, независимо, че е направила стъпка напред, каза Командира.

Костов подчерта, че изборите в София са дали много сериозни сигнали. Според него вотът за общински съветници е опозиционен. „Ако „Спаси София“ беше намерила политическо представителството и 8 депутата бяха влезли, силите щяха да са в съотношение 32:29 спрямо ГЕРБ, ВМРО и Атака. Те нямат право да се явят на избори с листа за общински съветници, защото не са политическа формация.”, каза Костов.

„Гражданското общество трябва да разбере, че срещу политическите партии не може да сформира алтернатива. Политическата система е защитена от специален закон, той не допуска движения да се съревновават с политическите партии.”, увери Командира. Той припомни, че е минал по този път през 89-а година. „Бях и аз против партиите и имах тежки разговори. Стефан Савов ми казваше – няма демокрация без партия. С годините трябва вече да разбират хората, че не може да се мине през тази врата”, върна се назад бившият премиер.

Костов разкритикува и социолозите, които, според него, са спекулирали с недостоверни прогнози.

„За г-жа Фандъкова, Джамбазки и Сидеров са подадени 186  222 гласа заедно. На втория тур Фандъкова взима с 30 хил. гласа повече. Гласовете на опозицията – общо заедно са 225 980, но Мая Манолова не взима тези гласове на втория тур. Тя дори не мобилизира тези гласове, които в гнева са се проявили на г-н премиера. Много социолози са спекуланти – нито на екзит половете работят както трябва, нито техните прогнози са достоверни“, изчисли Костов.

По повод обвиненията, че диктува политиката на „Демократична България” и е разцепил дясното, бившият лидер на десницата каза:

„Г-н Недялков, издателят на ПИК, г-н Плевнелиев, Гешев, Цацаров, мислят че се занимавам с политика, но аз от 6 години не го правя. Не съм участвал във взимане на никакви решения. Всички го знаят освен изброените преди това лица.“

Костов коментира и темата Брекзит, която определи като непозната за българския зрител. „Ще си позволя да се самооценя с вярната си прогноза, която направих преди 2 месеца. Сега мога да потвърдя изцяло прогнозата си. Изборите категорично ще бъдат спечелени от Борис Джонсън, той ще изведе Великобритания от ЕС със споразумение, което една камара на общините ще приеме. Големият въпрос е защо Великобритания ще напусне ЕС“, каза Костов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране