14.11.2019 | 23:28
ГЕРБ отряза болничните, но остави командировките на депутати и министри по цял свят!
Синдикатите се готвят за война

Минаха изборите, и властниците извадиха голямата балтия. Дойде ред и на болничните. Първият ден от болничните да не се плаща.

Около това предложение са се обединили партньорите в управляващата коалиция – ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, обяви председателят на НФСБ Валери Симеонов на брифинг в парламента. Очаква се промяната да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Идеята на управляващите е първият ден вече да не се плаща нито от работодателя, нито от Националния осигурителен институт (НОИ).

Симеонов добави, че вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин. Вицепремиерът Красимир Каракачанов обясни, че мярката цели да спре фалшивите болнични с цел сливане на почивни дни.

Властниците обаче не обясняват какво да прави майка, чието дете е болно, и отказват да го приемат в детската градина. Трябва да си вземе болнични.

И остава без пари…

В същото време, дори не се докосват милиардите разходи, които отиват за командировки на депутати и министри в чужбина, за държавна сметка… Терорът на това цинично управление над народа вече няма граници…

Междувременно КНСБ и КТ „Подкрепа“ определиха като, меко казано, неприемливо предложението на управляващите първият ден от болничните да не се заплаща. Лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов декларираха на съвместно изявление, че няма да приемат такова решение, че вече са в конфликт с управляващите и искат спешна среща с премиера и финансовия министър, на която очакват по най-бързия начин днешното предложение да се ревизира, предаде БТА.

Синдикатите заявиха, че това предложение не е консултирано и съгласувано с никой от тях. По думите на Пламен Димитров е станало ясно, че предложението е дошло от финансовия министър.
Лидерите на синдикатите ще се допитат до своите структури, ще свикат конфедеративните си съвети, на които ще бъдат обсъдени по-нататъшните действия, ако решението не се ревизира.

Президентите на двата синдиката очакват в случая да бъдат подкрепени не само от хора, които имат нещо общо със синдикалното движение, но и от всички граждани.

Пламен Димитров и Димитър Манолов съобщиха, че темата за болничните, заедно с други теми, са били предмет на двустранно споразумение между всички национално-представителни организации на синдикатите и работодателите, като договарянето е продължило от юли до септември и в него са участвали лидерите на тези организации. Те са се разбрали да предложат на управляващите първите три дни да се изплащат от НОИ, тъй като осигурителният риск трябва да се поема от осигурителната система. Така, по думите им, никой няма да бъде ощетен.

Споразумението, което до момента не е огласявано, е било връчено на правителството и в него е имало договорки в четири раздела и петдесетина конкретни записа. По думите на Пламен Димитров дори е обсъждано как да се върне занапред това плащане в НОИ – дали в предишния му вариант, когато НОИ поемаше 80 процента, или, както сега – работодателите плащат 70 процента.

Според двамата синдикални лидери, когато се прави анализ на ситуацията с болничните в Европа и това как стои въпросът с изчаквателния период, трябва да се знае, че в половината държави има изчаквателен период, а в другата половина няма и всеки може да се позове на която половина иска, но от това не може да се черпи нито право, нито аргументи, тъй като никъде няма равни условия.

Според Пламен Димитров и Димитър Манолов целта на днешното предложение, както е обявено – борба с фалшивите болнични, е директно обвинение, че всички болнични са фалшиви. Те смятат, че злоупотребите трябва да се борят чрез органите на правораздаването, а не с орязване на права. Пламен Димитров посочи, че болничните често се ползват от майки на малки деца, а малките деца боледуват понякога и повече от един път месечно. Според Димитров дори един път на месец майката да ползва болничен, днешното решение означава да й бъде взета половин заплата на година.Той каза, че един ден болнични струва 60 милиона лева. Толкова ще се вземат от джоба на работещите, за да се подарят на бизнеса.

Ася Гонева от КНСБ заяви, че днешното предложение е изключително необмислено и опасно, тъй като първият ден болничен се ползва от хора, които внезапно влизат в болница – със счупен крак, инфекциозни заболявания. Според нея така може да се стигне до епидемии и реално и работниците, и икономиката да претърпят загуби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране