01.04.2020 | 13:42
ГЕРБ удължава извънредното положение?
С колко - това ще реши националният оперативен щаб, казват управляващите

Срокът на извънредното положение, който изтича на 13 април, ще трябва да бъде удължен и след това, тъй като дотогава кризата няма да бъде разрешена. Това заяви шефът на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, цитирана от БГНЕС.

„Това е една от причините, които налага да се съберем извънредно в парламента, защото ще трябва да гласуваме удължаването на закона за извънредното положение“, посочи Стоянова и допълни, че новият срок ще бъде определен от националния оперативен щаб.

Междувременно депутатите се подлагат на изследвания, след като вчера стана ясно, че Хасан Адемов от ДПС е заразен с коронавируса. Народните представители се тестват с PCR тест в две болници – държавната ВМА и частната „СофияМед“. Това вече направиха членове на парламентарните групи на БСП, ДПС и ГЕРБ.

Тази сутрин в парламента се проведе председателски съвет, на който са били обсъдени различни варианти за това как депутатите да продължат своята законодателна дейност. Днес трябваше да се съберат парламентарните комисии по бюджет и финанси, и енергетика, за да обсъдят актуализацията на държавния бюджет и законови промени, свързани с намалението на цената на газта. Заради случая с Хасан Адемов обаче заседанията им бяха отложени.

За момента е ясно, че и управляващи, и опозиция искат да продължат работа, но как ще стане това, ще се разбере след като всички депутати бъдат изследвани, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Обсъждахме няколко варианта как да стане това, но окончателно ще го решим, след като всички депутати минат на тестове и се видят резултатите. Имаше всякакви предложения – от електронно-дистанционно дебатиране чрез софтуерен продукт, който да се инсталира на компютъра на всеки депутат и през телефоните ни. Само няма да може да гласуваме, защото конституцията го забранява. Там се иска лично присъствие за гласуване и експертите от правната дирекция на парламента са категорични, че е риск да гласуваме дистанционно, защото тези актове могат да паднат при обжалване“, разказа Нинова. Възможно е парламентарните групи да влизат една по една в пленарната зала при гласуване или да се провеждат тайни гласувания.

От „Воля“ предлагат заседанията на парламента да се преместят в бившия Партиен дом, която отдавна се използва за нуждите на Народното събрание. Според хората на Веселин Марешки пултовете за гласуване трябвало да бъдат преместени в кабинетите на депутатите, така че всеки да може да работи и да гласува изолирано от останалите. А председателят на НС да ги контролира чрез приложение за конферентни разговори.

1 коментар

  1. ее каза:

    как ще работят в нар.събрание ????
    много просто онлайн както голяма част от хората
    и ще гласуват по съвест/ако имат такава!!!/ а не по команда /гарантирано от граб/

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране