14.05.2019 | 0:01
ГЕРБ внесе жалба до ЦИК срещу президента
Призоваха Радев да запази радиомълчание за "Фолксваген“

ГЕРБ внесе жалба до Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу „участието на президента Румен Радев в предизборната кампания на БСП“, съобщиха от пресцентъра на управляващата партия. Действията им са в отговор на сигнали на социалистите срещу премиера Бойко Борисов.

Миналата седмица БСП внесе два сигнала срещу Борисов като първият беше, че използва държавен ресурс за водене на предизборната кампания на ГЕРБ. Причината – обиколките му из страната и раздаването на пари от Министерския съвет. Малко след това същото обвинение към Борисов отправи и Румен Радев. Това доведе до задочна размяна на обвинения и реплики между президент и премиер.

В крайна сметка ЦИК реши, че премиерът не е нарушил изборните правила, защото изявите му из страната „не отразяват предизборна кампания, осъществена от министър-председателя в това му качество“.

Още преди ЦИК да излезе с решение по жалбата, Борисов отговори на обвиненията на БСП и Радев с контраатака – президентът ползвал държавни пари за кампанията на социалистите. „Трябва да се чуя с колегите от ЦИК да му забранят и на него да води кампания“, закани се той, но сигналът бе внесен чак в понеделник.

Радев отхвърли обвиненията на Борисов, а БСП през почивните дни внесоха нов сигнал срещу премиера. Този път защото нарушавал закона като едновременно е премиер и председател на предизборен щаб. Борисов обаче не е официален шеф на щаба на ГЕРБ.

Новата жалба на БСП отново предизвика острата реакция от страна на Борисов. „Аз не съм никакъв шеф на предизборната, аз си откривам заводите, с които сме работили месеци наред. Аз разбирам какво ги дразни, те ги мързи, не ходят на работа, аз в събота откривам по два завода на най-големите компании в света”, каза той през почивните дни.

При внасянето на жалбата от ГЕРБ призоваха президента да запази „радиомълчание по отношение на инвестиционната политика“ по повод изказването му от неделя за преговорите по привличането на немския автомобилостроител „Фолксваген“ да построи своя нов завод в България.

„Да запази мълчание още няколко седмици, за да не попречи на преговорите, защото един президент не е в състояние да води големи инвестиции, но е в състояние да ги прогонва. С подобни необмислени изявления президентът пречи, а не помага“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране