06.11.2018 | 19:17
ГЕРБер нарече социалистите „мишки“, наказаха го
Недопустимо е да се сравняват депутати с различни биологични видове, отвърнаха от БСП

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов нарече депутатите от БСП мишки и мишлета, което взриви мира в пленарната зала насред бюджетните закони. Зам.-шефът на НС Емил Христов, който пъ водеше заседанието, отнесе същата обида и чу за себе си, че е мишка.

Зоотематиката навлезе в пленарната зала след горещ спор със соцдепутата Георги Свиленски заради санкциите за депутатите, отсъствали от проверката на кворума. Предложението за непризнаването на транспортите разходи, билетите и командировъчните за деня направи по-рано Кирилов и мнозинството гласува набързо проекторешението за глобите. Депутатът от ГЕРБ ги обвини, че представят „Визия за България“, отсъствайки от парламента и уж без заплати, но си получават парите за транспортни разходи за това, че са сред избирателите. Свиленски обаче опонира, че е бил нарушен правилникът на НС с гласуването на проекторешение, което не е било обсъждано дори.

Данаил Кирилов изригна, че депутатите от БСП се опитвали да надхитрят правилника на парламента и след като не били в залата, се промъкнали като мишки, за да се регистрират за гласуването на закона. След като 79 народни представители от ПГ на „БСП за България“ чуха, че са мишки, Свиленски поиска Кирилов да бъде наказан.

За наказание заради обидата настоя и Иван Иванов от левицата. „Сравняването на народните представители с различни биологични видове е нарушение на Правилника и е недопустимо“, възмути се Иванов. Зам.-председателят на НС отказа да го направи и бе обвинен в двоен стандарт. „Наказанието на народен представител не е емоционално, не е това, което всички сме свикнали да виждаме, поне за мен“, обясни се Емил Христов от ГЕРБ.

Юристът от ГЕРБ стана и призова доброволно да бъде наказан, но отново не се сдържа и към първата обида по адрес на социалистите добави втора. „Аз също моля да ми определите наказание. Да, не са мишки, а мишлета!“, повтори обидата Кирилов и залата се взриви. „Вие водите не като председател на НС, а като мишка“, контраатакува депутатът от соцгрупата Цветан Топчиев по адрес на председателстващия Емил Христов.

Намеси се председателят на НС Цвета Караянчева. „Беше направено предложение в залата и аз го подложих на гласуване. В момента, в който гласувахме, г-н Свиленски попита и поиска обратна процедура, нямаше как да го отменя. Колегите от БСП – не бяхте в залата!“, обърна се към левицата Караянчева. „Уважаеми колеги, да ходим или да не ходим на работа, е въпрос на личен, граждански и морален избор!“, отсече председателката на парламента.

След като скандалът набра скорост, Кирилов вече искрено поиска да бъде наказан и се извини на „колегите от БСП“ за думите си. „Съгласен съм и приемам всяко едно наказание, включително и отстраняване“, разкая се Кирилов. Христов го наказа за оскърбителни думи – по правилника със забележка, след като неколкократно, като призна, че го прави против волята.

Цветан Топчиев от БСП обаче не му се извини, задето и него нарече „мишка“. „Ще го направя в личен разговор“, каза социалистът. Христов не прие с аргумента, че е бил обиден от трибуната, и наложи същото наказание и на него. Грозните разправии се развиха в присъствието на министрите на финансите и социалната политика и насред обсъждането на бюджета за ДОО за 2019 г., според който от 1 юли всички пенсии ще бъдат вдигнати с 5,7 %.

Малко след 18.15, когато трябваше да започне четенето на докладите по макрорамката на Бюджет 2019, соцлидерката Корнелия Нинова поиска почивка и извънреден Председателски съвет. Тя изрази несъгласието си преди да бъдат приети данъчните закони, управляващите да претупват набързо държавния бюджет, планиран да се обсъжда утре сутринта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране