10.08.2019 | 21:07
Гешев: Прокуратурата няма да мълчи, не сме виновни за нищо
Зам.главният прокурор призна, че битовата престъпност е проблем

„Информация се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор, както е постъпено в този случай. С цел – само и единствено – да не се използва това за инсинуации, въпреки че то се използва. Тази информация е давана, след като е представена в съда и след като съдът я е обсъдел и произнесъл. Така че процесуален проблем няма. А това, че на някой не му харесва истината – това не е проблем на прокуратурата“. Така зам.главният прокурор Иван Гешев коментира изнесената от държавното обвинение по делото срещу компанията ТАД-Груп, свързан с теча на лични данни на милиони граждани от НАП.

„Прокуратурата няма защо да мълчи, при положение че не е виновна. За какво сме виновни? За това, че арестувахме най-голямата група за телефонни измами и за един месец почти нямаше телефонни измами в страната? За това, че прибрахме половината мутри или хора, които не са пипани в целияпПреход? За това ли трябва да се срамуваме?“, допълни Гешев, който беше във Варна, цитиран от БНР.

Той коментира и започналите протести срещу неговата кандидатура за главен прокурор. „Това, че една малка извънпарламентарна партия не ме харесва, е видимо. За мен е важно оценката на обикновените български граждани и на хората, за които работи прокуратурата. За мен е важно прокуратурата да работи активно и да повишава общественото доверие в себе си“.

Определението „бухалка на управляващите“ Гешев коментира така: „Такива определения, етикети и всякакви други неща са много лесни. Те се използват обикновено, когато нямаш някакви аргументи. Този тип определения излъчват безсилие и злоба“.

Преди това на пресконференция Гешев призна, че „имаме проблем с битовата престъпност и домашното насилие в България. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по малките населени места“,

Гешев съобщи, че са разкрити две убийства и са задържани двама души.  За първото убийство е арестуван 91-годишен мъж. Причината, довела до фаталния инцидент, е ескалиращ във времето конфликт между двама съседи. При последната им среща в дома на обвиняемия във вилна зона в местността Добрева чешма, той е нападнал с винкел жертвата си. Тялото на 56-годишния мъж е бил пренесен с лек автомобил в гората между Генерал Кантарджиево и Орешак, където е открит от полицията. 91-годишният мъж има двама синове.

Заради здравословното си състояние задържаният не може да остане в ареста. Очаква се наблюдаващият прокурор по делото да прецени каква мярка за неотклонение е подходяща за него. Според експертизата за психичното му състояние той страда от старческа деменция, но е вменяем, разбирал е какво е направил и може да носи отговорност.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода” от 10 до 20 години.

Разкрито е още едно убийство, случило се в петък вечерта в кв. „Аспарухово“. Мъж е пребил по особено жесток и мъчителен начин жената, с която живеел на семейни начела. Вследствие на нанесения побой жената е починала. Двамата са се запознали преди няколко месеца в социална мрежа.

Мъжът пребил жертвата си с юмруци. Той е задържан и му е повдигнато обвинение за извършване на убийство по особено жесток начин.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Преди това на пресконференция Гешев призна, че „имаме проблем с битовата престъпност и домашното насилие в България. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по малките населени места. Гешев не признава нишо- той просто отново констатира липсата на полицейска дейност в малките населени места, прокуратурата не може да работи ако няма подадена имформация от Полицията.А полиция за заплати има, но за работа няма.А това че полицията не си върши работата, както и прокуратурата накрая свършва с убийства.Не че никой не е знаел за побоищата, просто всеки се прави че не нито видял нито чул.И полицията е сляпа,глуха и парализирана, но не и когато стане за получаване на заплатата. Друга работа е да спираш коли и да си искаш подкупи, а друго е да задържаш разбеснял се пиян ,наркоман който пребива някого или заплашва с оръжие, или банда крадящи цигани. Тука може и бой да отнесе Полицая ако не ги набие той. Та полицаите си подбират работата, не че не знаят или не могат, просто не искат а и никой не им търси орговорност, нито изисква превантивни мерки или активна полицейска работа от тях.Та това си е хубава държавна работа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране