27.01.2020 | 22:59
Гешев се прицели в имунитета на президента
Главният прокурор иска тълкуване от Конституционния съд какво е държавна измяна и кога държавният глава може да бъде отзован

Първото питане до Конституционния съд от главния прокурор Иван Гешев е свързано с тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента и вицепрезидента. Гешев изпрати искане за произнасяне от КС, а съдът веднага образува конституционно дело №1/2020 г. за тълкуване на разпоредбата на чл.103 от Конституцията на Република България. Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

В тази част от основния закон пише, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Освен това не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Без да става ясно каква е причината за въпросите към КС, новият главен прокурор иска точна дефиниция на понятието „държавна измяна“ и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление. Гешев очаква КС да каже дали е възможно извършването на „проверка“ за извършени от президента и вицепрезидента престъпления, както и дали ще е законосъобразно образуването на наказателно производство. „Само по себе си установяването – в рамките на образувано досъдебно производство – на наличие на данни за съпричастност на президента, респ. вицепрезидента, към извършването на престъплението, което е обект на разследване или на друго престъпление, свързано с престъплението, което е обект на разследване, съставлява ли основание за прекратяване на наказателното производство или за спиране на наказателното производство?“, пита той.

Гешев твърди, че тълкуване на посочената разпоредба е необходимо заради нейната нееднозначност. Така щяло да се избегне противоречивото й прилагане и да се предотврати „настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици“.

Главният прокурор смята, че „държавна измяна“ се припокрива с „престъпленията против републиката“ от Особената част на НК, но под „нарушение на Конституцията“ следва да се разбира включително извършването на всякакви други престъпления. Той смята, че проверките срещу държавния глава са възможни.

„След като главният прокурор е сезирал КС, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува конституцията“, лаконично коментираха от „Дондуков“ 2.

Искането на Иван Гешев идва ден преди президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова да отчетат свършеното през третата година от своя мандат.

Loading...

2 коментара

  1. Иван каза:

    По време на кризата с водата в публичното пространство съвсем случайно ще говорим за държавна измяна на Президента.

  2. Анонимен каза:

    Гешев защо не разследва къде са 130 милярда долара открадени от България между 2009 и 2018 година, а той търси измяна на президента, на кой заповедите изпълнява, негово ли е решението и поради какво?
    Защо крадците на ВИК Перник и причинителите за липсата на вода се покриват?
    Защо не се разследват търговете за магистрали и пътища- за невложени материали, за ползване на ниско качествени заместители,за не спазване на технологията за констуркция на пътя и кражбата на 60% от проектните средства за пътища в някой случаи 80% кражба?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране