25.07.2019 | 1:25
Горанов: Дебатът за Ф-16 се превърна в популистки
Абсолютно убедени сме в легитимността на взетото решението, което сме взели с американското правителство, подчерта финансовият министър

Дебатът за закупуване на самолети в която и да е страна никога не е лек, защото във всяка една от държавите сделките са били значителни. При нас дебатът за Ф-16 се превърна в популистки, а не в дебат за армията. Това сподели пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов след вчерашното изявление на президента Радев във връзка със закупуването на нови изтребители и наложеното от него вето.

По думите му дебатът относно Ф-16 повече от година е пред публиката за разлика от дебата за избора на „Грипен“, с който президентът е ангажирал правителството да го закупи.

,,Абсолютно убедени сме в легитимността на взетото решение, тъй като и двете правителства – и на България, и на САЩ – сме се разбрали по условията и няма никакви скрити договорки. С наложеното вето президентът даде още един шанс на партиите да заявим своята натовска позиция. Искаме също така да попитаме дали президенът ще наложи вето и върху Закона за държавния бюджет с намерението още да продължи да протаква сделката. Ако го направи, просто трябва да оформим нашата политическа стратегия, за да преодолеем и това евентуално вето“, коментира Горанов.

,,Смесването на различни теми е неприемливо, но сме доволни, че ще имаме възможност да подкрепим още веднъж нашата пронатовска позиция“, категоричен бе финансовият министър.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Скрити договорки няма договорите са така направени, за което си има название в Бизнеса на което се казва примами/закачи и измени.Самолетите Ф 16 са на изключитело висока цена от 151 М Долара за единица, по висока от Ф 35 който един струва 135 М Долара и то в пълна конфигурация с всички ексти и оръжия.Оръжията поръчени От България стигат за само за два самолета и максимално до 4 самолета.Този самолет е за въздушен бой и за подтискане на Противовъздушната отбрана с това договорено въоръжение не може да направи нито едното нито другото. Значи още милярди долара са необходими за покупка на допълнително въоръжение. Допълнителните приставки даващи на самолета допълнителни възможности са достратъчни за 2 самолета само.Има един резервен двигател само като на един от тези двигатели цената е между 3-6 милиона Долара.След това има договор за подръжка, която ще бъде от Американски Техници и Инжинери, но никой и не е попитал как точно това ще става и колко ще струва.Като на един час работа цената започва от 150-180 долара и отива на стотици обикновено.Няма никакви договори за изработване на резервни части в България или за подръжка на тези машини,както и за някаква инвестиция в България. Чисто изтичане на капитал с предпоставки за много по сериозно изтичане на капитал от началната инвстиция и без никаква възращаемост.В бизнеса няма кой колко много мразите руснаците и колко обичате американицте, а колко уважавате и обичате себе си и колко са ползите и загубите от тази сделка. Дайте на екип от смесени бизнесв и военни експерти за да ви направят анализ и оценка на всички алтернативи и решения на проблема.Самият Президент който е Пилот е много добре запознат със предлаганите самолети.Дори само от екплоатационна гледна точка средно един летателен час на Ф 16 е 20 000 с пълно въоръжение отива на 25000 долара на летателен час.Един летателен час на Грипен е 4500 долара закупуване въоръжение на Грипен е възможно от различни страни доставчици, а Ф 16 може само с американси оръжия на премийни цени. Грипен е направен за лесна подръжка и модернизация не е така със Ф 16. На същия принцип е и JF 17 авиониката дигателите и оръжията могат да бъдат Европейски,Американски,Руски или Азиатски/Южно Африкански.Взимат се самолети които ще бъдат паметници,само 200 летателни часа без нищо друго на този самолет ще струват 4-5 Милиона Долара на Година,Значи само на един пилот пренировката ще стува 5 милиона,а на един Грипен за същите часове е 900 000 долара.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране