20.12.2012 | 17:53
Гугушева пътувала с рейса, Тонева живеела скромно
Кандидатката за главен прокурор нямала луксозни придобивки и пари за ваканции в чужбина
Галина Тонева

Прокурорката Галя Гугушева, която не бе подкрепена за конституционен съдия от ГЕРБ заради обвинения в пране на пари и имотни далавери, не демонстрирала заможно състояние. Според шефа на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов, който е и кандидат за главен прокурор, тя „винаги е ходила с градския транспорт на работа, прави го и сега”.

По време на изслушването си днес във Висшия съдебен съвет, той бе попитан защо тя все още е на работа в спец прокуратурата, след като името й е опетнено. „Галя Гугушева дойде в специализираната апелативна прокуратура след конкурс, сред 28-те кандидати тя зае първо място”, обясни Сарафов. От думите му стана ясно още, че той не й е правил финансова проверка. Кандидатът за обвинител №1 припомни, че е освободил Гугушева като свой заместник, защото не иска заместникът му да е обременен от обвинения.

Бедна се оказа и друга прокурорка – Галина Тонева, която също иска да наследи Борис Велчев на поста главен прокурор. Пред Висшия съдебен съвет тя разказа, че със съпруга й живеят скромно.

От обясненията й стана ясно, че й Пламен Дачев е адвокат, който се явява най-вече на наказателни дела, тъй като преди години е бил прокурор и съдия. Дачев доби известност като защитник на обвинените по наркоделото „Опицвет“ през 1997 г. „Нямам никакво притеснение относно моите доходи и имоти. Всичко е ясно и чисто. Заедно със съпруга ми имаме доход за миналата година в размер над 80 000 лева. Тези пари идват от заплатите ни, рента и завещани пари от баща ми. Заедно с него живеем скромно и нямаме луксозни придобивки. Не пътуваме в чужбина и не си позволяваме разточителни ваканции. Изплащаме кредити в размер на 25 000 лева“, разкри прокурорката. „Имаме имот в Балчик, където съм израснала. Баба ми е родена там, но по време на социализма беше обявена за неблагонадеждна и конфискуваха къщата й. Именно в нейна памет сме си купили къща в Балчик и мога да поканя всеки един член на Висшия съдебен съвет да дойде и да я види, обясни Галина Тонева.

По отношение на двата парцела край Божурец, купени на цени от 1 лев на квадратен метър, Тонева заяви, че тази цена е постигната след проведен търг от общинската администрация. Парцелите са извън регулация и на ронлив скат край селото. Те са далеч от морето и по това време никой нямал и идея, че наблизо ще се строят голф игрища.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране