12.06.2015 | 0:17
Холивуд открадна „Излел е Дельо хайдутин” (видео)
Легендарната българска народна песен е част от саундтрака на новия филм с Джорд Клуни

Легендарната песен „Излел е Дельо хайдутин” стана част от холивудската продукция с Джорд Клуни – Tomorrowland. Валя Балканска не знае за холивдуския ремикс с модерно звучене и променена тоналност.

„За първи път чувам. По-ниска тоналност там. Това не е моят глас”, каза Валя Балканска. „Много народ я изпя, много народ я открадна. За първи път чувам в този аранжимент песента си”, допълва певицата.

Композиторът на крадения саундтрак признава, че е използвал малка част от песента. Кого да съдиш, къде да го търся, каза Валя Балканска, която се радва, че легендарната песен звучи в холивудска продукция. „Силата на Дельо си намери мястото – от земята в небесата”, допъни тя.

Поне да почерпят, призова шеговито Валя Балканска.

Нашата музика не за първи път намира място в световното кино, но за жалост в повечето случая българския фолклор е просто откраднат. Преди 5 години „Излел е Дельо хайдутин” отново звучеше  в лента за участието на САЩ във войната в Афганистан.

Друг случай, в който Холивуд се обърна към българския фолклор бе лентата „300“, в която звучеше известната песен „Зайди, зайди ясно слънце“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране