02.12.2012 | 19:12
Хонорарът на Доган не бил за ”Цанков камък”
Той е изключителен експерт по хидроинженерство, твърди бизнесменът Николай Вълканов

Хонорарът на Ахмед Доган не беше за проекта „Цанков камък“. Това каза бизнесменът Николай Вълканов пред bTV, където беше поканен да разкаже за постиженията си, заради които получи приза „Мистър Икономика“ за 2012 г.

Лидерът на ДПС получи консултантски хонорар от над 1 млн. лева за услуги, предоставени на дъщерното на „Минстрой холдинг“ дружество „Институт за строителство и минно дело“, за което беше оправдан по дело за конфликт на интереси. Николай Вълканов отново повтори, че Доган е изключителен експерт по хидроинженерство. Бизнесменът заяви, че е изплатил хонорара за проекти, разработени между 2006-2008 г., но не и за хидровъзела „Цанков камък“. Вълканов допълни, че за пръв път прави това разяснение.

Попитан какви са проектите, за които е изплатен хонорарът, бизнесменът обясни, че те все още не са разработени. „Това са проекти на хартия, не са реализирани“, посочи той. Николай Вълканов изброи прехвърлянето на водите от река Места в каскадата Въча и проекта за язовир Тунджа. „Язовир Тунджа е проект на Доган, той е много важен за турската страна. Доган си го намери, той го измисли и го осъществява, но никой не говори за него“, каза Вълканов.  Той коментира, че въпреки че двамата са приятели, те са избрали да не се срещат през последните няколко години. „При последващите проверки се видя, че нито едно от контролираните от Доган министерства не са дали пари на наши фирми. Ние не бъркаме приятелството с бизнеса“, каза бизнесменът.

Ахмед Доган

Топлите обизнес отношения между него и Ахмед Доган датират от времената на „Мултигруп“. Докато босът на компанията Илия Павлов беше жив,  Николай Вълканов беше неин вицепрезидент.  Тази година той пое концесията и задълженията на ГОРУБСО-Мадан от Валентин Захариев.  Вълканов е собственик на „Минстрой“ на „ГОРУБСО – Златоград“, както и има концесия над мина „Върба“.  Правителството му даде и концесии да добив оловно-цинкови руди от находищата „Печинско“ и „Шахоница“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране