11.12.2012 | 12:56
И Еврокомисията подгони Нона за корупция
Министърът на околната среда и водите е дала 630 000 лв. На бившия си съдружник Борислав Тафраджийски
Нона Караджова. Снимка: МОСВ

Европейската комисия проверява Министерство на околната среда и водите и Нона Караджова за нарушения в обществени поръчки по Оперативна програма „Околна среда“.

Проверката започна вчера по сигнал на организацията „Природата за хората“ изпратен на 30 октомври до еврокомисар Мишел Берние, по повод нарушения в министерството за периода 2010-2011, установени от Сметната палата . В сигнала е посочено, че МОСВ системно нарушава Закона за обществените поръчки и Директива 2004/18/EC тъй като: 38 % от проверените обявления за възложени процедури по Закона за обществени поръчки облагоделстват едни фирми за сметка на други; при 50 % от малките обществени поръчки са поставени изисквания, които дават предимство или ограничават участието на лица в процедурата; 25 % от методики за оценка на офертите на възложените обществени поръчки са опорочени и не съдържат точни указания за присъждане на точки според изискванията на закона.

При обществена поръчка с предмет „Подготовка на Национална стратегия и План за действие за управление на водите и на необходимите промени в нормативната база“, освен че е установено нарушение в методиката за оценка, има и конфликт на интереси. Спечелилото поръчката за 653 000 лв обединение „Водна стратегия 2010“ се представлява от Борислав Тафраджийски, който е бивш съдружник на Нона Караджова.

Непрозрачно прехвърляване на средства от Оперативна програм „Околна среда“ в Предприятие за управление на дейности по околна среда (ПУДОС), което се председателства и пряко се управлява от Нона Караджова, което по думите на проф. Валери Димитров, шеф на Сметната палата: „не се управлява съгласно действащото законодателство и липсва обвързаност между разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и начина на разходване на средствата постъпващи в ПУДОС. В периода 2009-2011 МОСВ е платило почти 5 000 000 лв на медии без ясни критерии. Това е нерегламентирана държавна помощ, защото поставя едни медии в по-благоприятно положение от други. „Природата за хората“ окачествява всички описани случаи и действия като непрозрачно управление на европейски ресурси и съмнения за корупционни практики във ведомството на Нона Караджова.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране