20.04.2019 | 0:01
И топлофикациите поискаха повишение на цените
Най-голям скок - със 108%, е поискало габровското дружество

След ЕРП-тата и топлофикациите поискаха по-висока цена на парното. Исканията на ТЕЦ-овете варират между 3 и 108 процента, съобщава Дарик радио. Един от основните аргументи за исканото поскъпване е повишението на цената за въглеродни емисии, които въглищните централи плащат.

Най-голям скок – със 108 процента, е поискало габровското дружество, което работи на въглища. Топлофикацията във Велико Търново настоява за 88,63 процента по-скъпа услуга. Малко над 48 процента е исканото увеличение на цената на парното от 1 юли от дружеството в Русе. Топлофикация-Перник предлага около 33 процента увеличение на цената на парното. 23 процента по-скъпо парно иска ТЕЦ „Враца“. Предложението на дружеството в Разград е за 17,46 увеличение на цената на услугата.

Топлофикация „Бургас“ настоява за 16,49 на сто  поскъпване на парното. В Пловдив топлофикационното дружество там е предложило 14,7 на сто поскъпване на парното. Топлофикация „София“ пък иска за 3,43 на сто по-висока цена на парното в столицата.

Все още не е ясно дали „Булгаргаз“ ще поиска повишение на цената на газа от средата на 2019 г. От това решение до голяма степен зависи и дали и с колко ще поскъпне парното в различните региони на страната. Решението на енергийния регулатор се очаква в края на юни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране