10.01.2013 | 21:24
Игнатов платил парите по скандалните договори на научния фонд
На 19 декември са преведени 14,8 млн. лв. по сметките на 95 търговски фирми и фондации
Сергей Игнатов. Снимка: МОНМ

Ръководството на фонд „Научни изследвания“ е изплатило на 100 % парите по сключените договори от последната скандална сесия на Фонд „Научни изследвания“. Това станало на 19 декември 2012 г. – деня, в който депутатите от ГЕРБ в образователната комисия в Народното събрание провалиха изслушването на Сергей Игнатов с изкуствено предизвикана липса на кворум, съобщиха правителствени източници. Вчера управляващите отново направиха всичко възможно да предпазят министъра от неудобните въпроси на опозицията за начина за разходването на държавните пари на наука.

До момента министър Игнатов и шефовете на подчинения му научен фонд не са съобщили на депутатите и протестиращите учени, че парите по проектите са вече раздадени. ГЕРБ обаче  продължава опитите да потуши корупционния скандал чрез процедурни хватки в парламента и подхвърляне на контраобвинения срещу недоволните в научните среди в определени проправителствени медии.

На 19 декември Фонд „Научни изследвания“ изплаща общо 14,8 млн. лв.  по 95 проекта.  Голяма част от класираните колективи и фирми се оказаха опасно близки до председателя на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров, до управителя Христо Петров и до Нов български университет, чийто ректор бе сегашният образователен министър.

Три от фирмите са регистрирани в деня, в който е бил последният срок за кандидатстване с проекти – 16 юли 2012 г. Капиталът на едно от едноличните дружества е 2 лв., но то получава от фонда 260 000 лв. Повечето фирми и фондации и „научната им база“ са в частни апартаменти, а поради липсата на научен персонал те наемат на частно учени, работещи на държавна заплата във вузове и БАН.

Рангел Гюров е назначен от Сергей Игнатов за шеф на фонда, без да има право на това, тъй като според по българските закони той не е професор. Миналата година е станал „доктор на науките“ в УниБИТ, а негови рецензенти там са възнаградени с проекти от фонда.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране