24.02.2013 | 10:15
Избират новия български патриарх
Митрополит Галактион отсъства заради болест
Снимка: Свети синод

Патриаршеският избирателен църковен събор ще избере днес глава на Българската Православна църква. Патриарх ще стане един от тримата излъчени от Светия Синод кандидати – Старозагорският митрополит Галактион, Русенският митрополит Неофит или Ловчанският митрополит Гавриил.

Българската православна църква очаква най-малко 40 гости-представители на Поместните православни сестри-църкви, които започнаха да пристигат в София още на 22 февруари. Рано сутринта в събота започна регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Църковният събор се откри с Утреня и Божествена св. Литургия с особените прошения в Синодалния параклис „Св. цар Борис“. В параклиса на Синодалната палата още в събота са поставени инсигниите на бъдещия нов Български патриарх. Те ще бъдат възложени върху него по време на тържествената патриаршеска интронизация в катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“, съобщи btv.

След завършека на патриаршеския избор, литията от сградата на Св. Синод ще се отправи към „Св. Александър Невски” през официален кордон, съставен от представители на всички армейски части в България. Към края на интронизацията новият Български патриарх застава на патриаршеския трон, където по старшинство три пъти по двама митрополити-членове на Св. Синод едновременно ще възгласят трикратното „Достоин” за новия Български патриарх при редуване с клира – 3 възгласа „Достоин”, а след тях и хора с миряните – 3 възгласа „Достоин”.

На церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх в катедралния храм „Св. Александър Невски“ ще присъства президентът Росен Плевнелиев.  Oколо 8 ч делегатите, които ще изберат новия патриарх, събраха необходимия кворум от минимум 3/4 и така изборът можеше да започне. 138 от общо 142 делегати дойдоха в Синодалната палата, където се провежда вотът. Митрополит Галактион, който е сред кандидатите, отсъства заради влошено здраве.

Тържествен звън на камбаните на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ възвести началото на патриаршеския избирателен събор. С официално и публично запечатване на изборната урна точно в 9,10 ч започна гласуването.  За да бъде избран на първи тур патриарх на Българската православна църква са необходими 92 гласа „за”. Очаква се изборният процес да приключи точно в 11,45 ч, когато с тържествено биене на камбаните на „Св. Александър Невски” ще се оповести избирането на нов български патриарх.

Кои са кандидатите?

Галактион беше първият митрополит, въвел архонството в църквата. В началото на 2007 г. той удостои в Рим с титлата „архонт“ Слави Бинев, който малко след това стана евродепутат. Това предизвика скандал в Църквата.  Галактион е вербуван от ДС е през 1981 г. и е приел псевдонима „Мишо“. Като агент е работил по задачи поставени на Шесто, Трето и Първо управление.  Той е един от разколниците в църквата, които през 1991 г. искат патриарх Максим да бъде свален. През 1995 г. се връща и е приет в лоното в църквата.

Митрополит Неофит, който е роден като Симеон Николов Димитров, е Русенски митрополит от 2004 г. Роден е в София на 15 октомври 1945 г. Образованието си получава в София и Москва. През 1975 г. е постриган за монах в Троянски манастир. Лично патриарх Максим го ръкополога за йеромонах през 1976 г.  Бил е ректор на Духовната академия, а след това и декан на Богословския факултет при Софийския университет, главен секретар на Светия синод, от 1994 г. е Доростолски и Червенски митрополит, а след разделянето на епархията става Русенски митрополит.

Ловчанският митрополит Гавриил е роден е на 16 юли 1950 г. в град София с кръщелно име Цветан Методиев Динев. Живее с родителите си в Чехословакия (1953-1966). Завръща се в България и завършва ВИАС.  С православната вяра и църковните дела го запознава неговият изповедник. Премества се да живее в Клисурския манастир „Света Петка“ край Банкя. На 27 декември 1979 г. е подстриган в монашество с името Гавриил. Йеродякон от 1980 г. Йеромонах и игумен на манастира „Света Петка“. Завършва задочно Софийската духовна семинария.  От септември 1986 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.  След завръщането си в България е протосингел на Софийска митрополия (1991-1998) и игумен на клисурския манастир „Света Петка“. През 2001 г. е избран и канонически утвърден за Ловчански митрополит.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране