03.02.2020 | 13:17
Изземват античната колекция на Васил Божков
Това е втори опит на прокуратурата да се изнесе ценните експонати

Прокурори, реставратори и вещи лица започнаха изземването на предмети от колекцията на хазартния бос Васил Божков в понеделник сутринта. Те влязоха в офисите на фирмата му „Нове холдинг“ в центъра на София.

Това е втори опит да се изнесат ценните експонати. Миналата седмица разследващите се отказаха, след като реставраторът проф. Веселина Фотева, която се грижи за колекцията на Божков, обяви, че разследващите са се опитали да натъпчат ценните предмети в чували и кашони. По думите ѝ това може да ги повреди фатално. Часове по-късно от фондация „Тракия“ на бизнесмена излязоха с позиция, в която заявиха, че изземването е варварско. От действията на разследващите се възмути и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Опитът за изнасяне на ценни предмети от офисите на Божков миналата седмица бе определен от Рашидов по следния начин: „Колбасарското отношение и самодейността да отстъпи на активността на институциите. Културни ценности как се карат? Как закарахме тракийските съкровища в Париж? В чували ли?“.

Сегашният министър Боил Банов от своя страна заяви, че държавата подхождала отговорно. Към момента не е ясно каква част от колекцията ще бъде иззета. Смята се, че Божков притежава около 3000 старинни предмета. Те ще бъдат съхранявани в Националния исторически музей. Миналата седмица оттам заявиха, че са получили прокурорско постановление за изземването и имат къде да съхраняват ценностите.

Най-добрата в света

Колекцията от антики на Васил Божков е най-добрата колекция на антична торевтика (изкуството на релефна изработка от метал) в света, заяви пред БНТ известният български изкуствовед, културолог и траколог проф. Иван Маразов. Той обясни, че в нея има повече ритони, отколкото във всички световни музеи.

„Смятам, че изучаването ѝ и нейното място в световния научен оборот е изключително голямо. Примерно, тъй като аз се занимавах известно време с тази колекция, много мои колеги от чужбина поискаха да им пратя снимки, за да могат да се позоват на това, което са чели. Така че, мисля че една от основните грижи на държавата е да запази тази колекция. Тя не бива нито да се разпръсква, нито да се разпродава по мое убеждение. Трябва да остане като една от най-забележителните сбирки в българската музейна практика“, заяви Маразов.

Прибирането на ценните предмети започна още преди да е потвърдено, че бизнесменът е арестуван в Обединените арабски емирства. За задържането му съобщи главният прокурор Иван Гешев миналия петък с уточнението че информацията е „неофициална“. Дни по-късно той се похвали, че вече има и официално потвърждение.  Гешев твърди, че българската държава ще поиска екстрадицията на Божков и арестувания заедно с него мажоритарен собственик на акциите на футболен клуб „Левски“ Георги Попов. Дали и кога те ще бъдат върнати и у нас не е ясно. Към момента на Божков са повдигнати задочно седем обвинения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране