01.12.2019 | 21:01
Йончева отговори на Нинова: Боря корупцията на всички нива
Трябва ни лидер, който да свали ГЕРБ от власт, подчерта евродепутатът

Използвам всички механизми за борба с корупцията, на всички нива. Това заяви евродепутатът Елена Йончева в интервю за предаването „120 минути“ по Би Ти Ви. По думите ѝ борбата с корупцията не може да зависи от един или няколко човека и ако това е така – тя е обречена.

Това трябва да са усилия на много хора от различни институции, включително и журналисти, отсече Йончева. И допълни, че България има огромен проблем с корупцията.

Всяка година губим 11 млрд. евро заради този проблем, а това, че няма нито една осъдителна присъда на високо ниво допълнително говори за положението, припомни Йончева.

Във връзка с поискания имунитет от страна на прокуратурата, тя каза, че това не е изненада за нея и че е трябвало да се случи, за да може да продължи делото.

„В мой и обществен интерес е това дело да бъде приключено възможно най-бързо. Много зависи от новия главен прокурор Иван Гешев как ще се действа оттук насетне“, обобщи тя.

В 100 процента от случаите имунитетът се сваля. Аз само мога да изразя своята позиция. Внесох жалба в Съда за правата на човека и това, че тя беше одобрена за входиране, говори, че мотивите са достатъчно достоверни и тежки,подчерта йончева.

Подкрепям Елена Йончева, есествено, заяви Сергей Станишев, който гостува заедно с нея в изнесеното студео на Би Ти Ви. Той подчерта, че е абсолютно убеден в нейната невинност и много добре знае как тя се чувства в момента.

Процедурата в ЕП може да продължи няколко месеца. Тя е кратка, обясни Станишев.

На въпрос дали трябва да бъде сменено лидерството в БСП и двамата евродепутати бяха лаконични.

Трябва ни алтернатива, която да свали ГЕРБ, каза за финал Елена Йончева.

По-рано стана ясно, че Сергей Станишев и Елена Йончева са гласували в Европейския парламент в подкрепа на резолюция срещу Русия. Традиционно социалистите се противопоставят на критики или налагането на санкции на Москва. Сега обаче председателят на ПЕС и евродепутатът Йончева са „нарушили тази традиция“.

Те са подкрепили резолюция относно неотдавнашните действия на Руската федерация срещу литовските съдии, прокурори и следователи, участващи в разследването на трагичните събития от 13 януари 1991 г. във Вилнюс. Тогава съветските войски атакуват телевизионната кула в столицата, след като Литва обявява независимост от СССР. Умират 14 души, а над 800 са ранени. Миналата година Москва започва наказателното производство срещу литовските прокурори, следователи и съдии , разследвали атаката.

Останалите  евродепутати от БСП не са участвали в гласуването на 28 октомври, макар че са били на заседанието в Страсбург.

Очаквано шестима от седемте евродепутати на ГЕРБ са подкрепили резолюцията, като Емил Радев не е присъствал на гласуването. Трима представители на ДПС в Страсбург също са подкрепили документа.  Представителите на ВМРО са се въздържали.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране