02.12.2012 | 18:07
Йотова пита Франция за ”парашутистите” от Коиловци
Напрежението в плевенското село продължавало, въпреки успокоенията на Министерство на външните работи

Българските социалисти в Европейския парламент (ЕП) ще се обърне към френското правителство за внасяне на яснота по случая „Коиловци“.  Това съобщи на пресконференция в Плевен евродепутатът Илияна Йотова. Според нея, за да бъдат разсеяни страховете на населението от плевенското село, трябва да се получи достоверна информация, която тя се надява да дадат френските власти още преди Коледа.

 Ако подобен инцидент бе станал в друга държава от Европейския съюз, щеше да бъде скандал, последван от няколко оставки, защото става въпрос за сигурността на български граждани, поставена под въпрос от чужди граждани – т. е. за националната сигурност, коментира Йотова.  Според нея имало напрежение в Коиловци, защото обяснението на българското Министерство на вътрешните работи за „заблудени екстремни туристи“ не звучало убедително, а МВнР „необяснимо мълчало“.
Йотова допълни, че на неин въпрос до Европейската комисия (ЕК) за инцидента от 16 октомври е получила отговор, че е недопустим за разглеждане от европейски институции, защото е предмет на обяснение от двете държави.  Инцидентът до плевенското село стана в нощта срещу 16 октомври, когато петима французи бяха заловени в ливада с люцерна и пребити от трима местни жители, които ги помислили за крадци. В саковете на чужденците беше открито оборудване като на командоси.  Днес тя и депутатът от БСП Румен Петков организираха приемен ден в Коиловци, за да се запознаят на място с настроенията в селището.

На въпрос, свързан с референдума и с проекта „Белене“, Йотова заяви, че нейният оптимизъм за бъдещето на втората АЕЦ е свързан „с промяната на политическото управление на страната“. Според нея днес директорът на АЕЦ-Козлодуй „всъщност е признал, че няма да има Седми блок, защото тепърва предстоят проучвателни операции за него и не е ясно дали ще има разрешение от европейските институции, каквото е получено за АЕЦ-Белене. Евродепутатът прогнозира, че „правителството ще изкара този референдум невалиден“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране