11.06.2019 | 12:39
Калин Георгиев: Има ли секс, кръв и тероризъм е интересно, но да не унищожаваме бъдещето на 16-годишно момче!
Нямаме никакво съмнение, че детето е жертва, а показването на снимките на семейството е безобразие, каза бившият главен секретар на МВР

Когато има секс, кръв и тероризъм е много интересно, но не унищожавайте бъдещето на 16-годишно дете! Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

„Нямаме никакво съмнение, че детето е жертва. Все пак говорим за 16-годишно момче. Травмата му ще остане за цял живот. Родителите му са изключително силни хора и реакцията им е била наистина адекватна. Хората на ИДИЛ успяват доста умело да промият мозъка на човек. По света има практика да се създават антитерористични центрове. Идеята е да предотвратят подобни атаки”, заяви Георгиев.

„Безобразие е да се показват снимките на 16-годишното момче и близките му! Надявам се журналистите да проявят разбиране. Новината е важна. Когато има секс и кръв е много интересно. Когато става въпрос за тероризъм е още по-значимо, но трябва да имаме съзнание. Не бива да унищожаваме бъдещето на едно 16-годишно дете, а това правим сега!“, коментира той.

 

Според него България е застрашена от тероризъм също толкова, колкото всяка друга страна. „Спирането на комуникацията (б.а. както е станало с 16-годишното момче от Пловдив) е един от първите признаци на заявка за екстремистки действия. Криминалните психолози от Института по поведенчески науки на ФБР говорят за т.нар. смъртоносна триада при радикализация на личността“, обясни бившият главен секретар на МВР.

 

„Първият елемент е очуждението от семейната среда, от приятелите, промяната на поведението. Втората фаза е т.нар. проектиране на бъдещия си живот, свързани с лидера на престъпната група, а третата е рационализацията, т.е. извършването на определени терористични или екстремистки действия“, добави той.

„Този сигнал е бил изключително важен. Защо се е допуснало изтичане на информация трябва да се провери“, каза още Калин Георгиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране