18.02.2013 | 19:23
Камъни летят към парламента
Двама ранени и трима арестувани на протеста в София

Сблъсък между полиция и протестиращи възникна пред Народното събрание на днешния, девети поред, протест срещу високите сметки за тока. Полицията изтласква хората, има двама ранени протестиращи, изпратени са линейки на място, арестувани са трима друши.

Протестиращите скандират „Еничари“ и замерят полицаите с дребни предмети. Имаше опити от няколко души скинари да направят провокация. Те хвърляха камъни срещу жандармерията, след което бяха изблъскани от жандармеристите и от протестиращите и си тръгнаха. Напрежението около парламента не е спаднало. Протестиращите са изтикани на 50 м от НС в градинката на парламента.

Те пеят химна на Република България, скандират „Мафия“, „Дянков си отиде, Бойко е на ред“, „Българи юнаци“, „Всеки ден ще е така до победата”. Групата е от предимно младиВ столицата е спряно е движението по бул. „Цар Освободител“ между Орлов мост и Софийския университет за леки автомобили, заради протестиращи софиянци. В участъка преминава само градският транспорт. На кръстовището на Орлов мост движението се извършва с регулировчик, трафикът е натоварен. Има полиция.

Малко по-рано днес обаче от „Московска“ 33 обявиха, че за тази вечер от 18:30 ч. протест на Орлов мост срещу високите сметки за ток не е съгласуван със Столичната община. Единственото мероприятие, за което е поискано позволение от кмета, е на природозащитници. От 18:30 до 20:00 ч. пред Министерството на околната среда и водите ще има мълчаливо бдение „Да спасим Пирин“.

Хиляди българи от цялата страна излязоха на протест срещу монопола на ЕРП, високите сметки на тока и правителството за девети ден. Протести има днес в София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Димитровград, Стара Загора, Перник и още градове на страната. Протестиращи варненци блокираха движението в посока курортните комплекси.
Недоволните граждани се придвижват в посока ВиК-Варна. За кратко спряха да се придвижват, за да изчакат хората, които са закъснели, да се присъединят към тях. Протестът протича спокойно като броят на протестиращите намаля до около 5000 души.

Успоредно с протестиращите се движат и полицейски автомобили, които ги конвоират и следят да няма проблеми. С викове „оставки“ и „мафия“ варненци малко по-рано блокираха бул. „Княз Борис I“. Участниците в протеста скандират „всеки ден ще е така, до победата“. Огромното множество се е насочило в посока – Икономическия университет. Протестиращите нямат определен маршрут, а вървят по централните булеварди и развяват българското знаме.

На едни от лозунгите им пише: „Цена на електроенергия, равна на 0,01 процент от средната работна заплата“. Повечето от присъстващите носят свирки, които шумно надуват.

Loading...

1 коментар

  1. Асен Ал., София каза:

    Борисов ще го духа! Смешника и крадеца Дянков първи напусна това правителство. Ясно е, че с Борисов най-много откраднаха. Сега Дянков ще забегне зад граница.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране