07.02.2013 | 23:46
„Канадецът-атентатор“ от Бургас не е от Канада
Той живеел с майка си във Ванкувър, на 12-годишна възраст се върнал в Ливан

Министърът по имиграционните въпроси на Канада предизвика нови спорове в страната относно отговорностите, които трябва да имат хората с двойно гражданство. Поводът стана посочването в София на един от евентуалните атентатори от миналата година като канадски гражданин. Часове по-късно министър Джейсън Кени хвърли още малко светлина над заподозрения, чието име не се споменава.

Пред телевизионния канал СTV той каза, че става дума за канадец от ливански произход, който е пристигнал в страната на 8-годишна възраст. Той е живеел с майка си във Ванкувър и след 3-4 години е получил канадско гражданство. След това на 12-годишна възраст се е върнал в Ливан.

Канадските медии цитират българските твърдения, че името на човека с оригинален канадски паспорт е известно, както и местонахождението му. Смята се, че той  е един от тримата живи организатори на атентата на 18 юли 2012г. в Бургас, за които има следи, водещи към военизираното крило на „Хизбула“.  Проблемът е, че в Канада „Хизбула“, която отрича да е съпричастна към атентата, е обявена за терористична групировка и канадски гражданин вероятно членува в нея.

Според министър Кени мъжът отдавна не живее в Канада, макар че може да се е връщал няколко пъти в страната, защото там е останал негов син. „Доколкото знам, той се е върнал в Ливан и може да се е връщал няколко пъти след това, но не живее постоянно в Канада откакто е навършил 12 години.“ Българските власти обаче казаха, че дейността на заподозрените може да бъде проследена до Канада и Австралия (другата страна, за която бе съобщено, че е издала легален паспорт).

Кени използва случая да постави въпроса какво да се прави с канадски граждани, които извършват терористични актове зад граница.  „Канадското гражданство предполага лоялност към тази страна и не мога да се сетя за по-убедителен повод да отхвърлиш тази лоялност от това да ходиш в чужбина, за да извършваш терористични действия.“  Министърът предложи правителството да провери как постъпват останалите държави и да обмисли механизъм за отнемане на канадското гражданство от онези, които участват в тероризъм в други страни.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране