28.11.2018 | 17:14
Каракачанов пръска 1/4 милиард за ремонт на старите руски самолети
Заедно със закърпването на грохналите танкове, рециклирането на МиГ-овете и Су-25 гълта колкото за нов изтребител

Колосалната сума от над 250 млн. лв. с ДДС възнамерява да похарчи МО за ремонт на старите руски самолети на ВВС. За целта през МС в сряда мина пакет от решения. Така например, докато проектът за придобиването на нов тип боен самолет за ВВС явно е зациклил, за закърпването на 8 от изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в армията от далечната 1989 година, вероятно ще бъдат профукани 81 294 416 лв. без ДДС.

Скандалният харч е аргументиран с необходимостта от удължаването на ресурса на машините, на които трябвало да се разчита за охраната на въздушното ни пространство. Отделно се планира изразходването от бюджета на МО на 45 739 959 лв. за сключване на договори за осигуряване на летателната годност на МиГ-29 по рамковото споразумение с компанията „РСК „МиГ“, която вече бе натоварена с ремонта на двигателите на няколко машини. За капак ведомството на Красимир Каракачанов възнамерява да зарови още 82 51 000 лв. без ДДС за да вдигне във въздуха на 14-те овехтели щурмоваци Су-25, въпреки че за никого не е тайна, че разработката на този модел аероплани датира от края на 60-те години на миналия век, както и че въпросните машини, а също и МиГ-овете не отговарят по никакъв начин на натовските стандарти и отдавна са извадени от употреба от почти всички останали държави от бившия соцблок.

На всичкото отгоре, ако се осъществят нецелесъобразните търгове за рециклиране на старите руски самолети, те ще вървят ръка за ръка със закърпването на грохналите съветски танкове. Вече стана ясно, че МО планира да похарчи и близо 10 млн. лв. за ремонта на 13 машини Т-72, датиращи също от годините на разгара на Студената война.

Елементарните сметки сочат, че МО планира да пръсне за „освежаването“ на овехтелия военен авиопарк по-голяма сума, отколкото би струвал един от осемте нови изтребителя, с които трябва да се сдобие България, съгласно решението на НС за модернизиране на ВВС и пенсиониране на старата руска техника.

Според утвърдения проект за въпросната ескадрила, с която ще стартира обновлението, трябва да бъдат заделени до 1,8 млрд. лв., които ще се изплащат разсрочено в рамките на 10 години. МО получи общо четири оферти за покупката на така необходимите ни съвместими със системите за отбрана на НАТО нови изтребители, поради липсата на каквито за 14 години членство в Алианса страната ни така и не се включи в нито една съвместна мисия за завоюване на въздушно пространство.

След отпадането по технически причини на тази за F-18, останаха предложенията от САЩ за нови F-16, от Швеция за „Gripen” и от Италия за „Ëurofighter” втора ръка. Междувременно от компанията производител Lockheed Martin дадоха да се разбере, че ще предложат на страната ни заводски машини от последното поколение на претърпелия множество модернизации най-масов изтребител в Света F-16, носеща името Viper. Под всякакво съмнение е, че същите самолети, които са доказали многократно своите качества в реален бой, със сигурност биха могли да осигурят далеч по-добра от щурмоваците Су-25 поддръжка на Сухопътните ни войски и ВМС от въздух. Процедурата по избор на оферта за покупката на нови изтребители обаче, очевидно е зациклила, въпреки обявените от военния министър намерения да се стигне до подписване на договор до края на годината.

1 коментар

  1. kkk каза:

    Ф16 е самолет за въздушно превъзходство,а не за близка подръжка на пехотата какъвто е СУ 25 или А 10.Можеш да ползваш Ф 16 но ще ти струва скъпо за тази цел, а шансовете да го загубиш се увеличават колкото по близо да земята се пилотира.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране