12.06.2019 | 18:18
Каракачанов: Ще взема Волен Сидеров войник и ще видим
Военната техника е необходима не за парадите, а за обучение на личния състав, смята военният министър
„Ще го взема войник, да дойде на учение и тогава ще говорим.“ Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговори с усмивка на журналистически въпрос как ще коментира поредните нападки на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Вицепремиерът бе с министър-председателя Бойко Борисов на учебния полигон „Ново село“, където се проведе тактическо учение с бойни стрелби с участието на над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ.Преди това премиерът бе помолен да коментира намаляването на субсидията за партиите и предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за 0 лева субсидии.

„И защо трябва да коментирам? Има ли правителствено решение, не предложение, а решение. Подписано от мен, от вицепремиера Каракачанов, за 1 лев субсидия. Такава, каквато две години Слави Трифонов ни триеше на главите на всички. И вие нито веднъж не нарекохте това популизъм“, обърна се Борисов към присъстващите журналисти.

„Ние не предлагаме, ние имаме правителствено решение. То не подлежи на коментар. Ясен ли бях? Това ли ще пуснете или танковете и артилерията, да видят хората каква армия ни пази?“, попита премиерът.

На въпрос кое в наблюдаваното учение го е впечатлило най-много, Борисов заяви, че него нещо трудно може да го впечатли, защото е участвал в стотици такива занятия. „Даже на колегата му казах, че има доста да коригират в стрелбата“, коментира той.

„Първо, много бих искал тези, които ни критикуват, че имаме българо-американска база в „Ново село“, да видят какво прекрасно съоръжение е. Второ, днес тук участват и колегите от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ – така ще се извъртят всички. В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват. Имаме надеждна техника, която модернизираме. А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица – живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония“, заяви Борисов.

Той посочи, че това ще е добре и за тях, и за нас. „Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония. Така че тези учения ни дават бойно другарство. Всички ни знаят в света, че продължават цяло лято занятията тука. Над 5000 американски военнослужещи минават и се обучават“, каза още министър-председателят.

„И не случайно на 6 май толкова се радват хората на военната техника. И сега продължаваме да окомплектоваме това, което през годините е разрушено. Продължаваме да си модернизираме танковете, да ги ремонтираме, казармите. Проектите вървят“, заяви Борисов.

Военната техника е необходима не за парадите, а за обучение на личния състав. Това каза пред журналисти на учебен полигон „Ново село“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„В последните няколко години отделихме толкова средства за армията, колкото не са отделяни с десетилетия. Но тъй като по една или друга причина се говори само за самолети, аз обърнах внимание на това, което се прави и за пехотата – 13 танка се ремонтират, всяка година има план за възстановяването им, има и други проекти. И всичко това струва пари“, посочи Каракачанов. Той заяви, че без пари техниката не може да бъде изваждана.

„А тази техника е необходима не за парадите, а за това, личният състав да се обучава, да бъде боеспособен и ако се наложи, да изпълнява своите задължения – да защитава България и да го направи ефективно“, коментира министърът на отбраната. Каракачанов благодари на премиера Бойко Борисов, че две години не е отказвал нищо от това, което му е било поискано за армията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране