01.10.2019 | 8:14
Къртица в усилията да се възпрат менте посредниците у нас
От КФН казват още, че класическият случай на финансова измама е, когато Ви звънят по телефона и Ви уверяват, че на капиталовия пазар се печелят изключително лесно много големи суми

Една група менте посредници със собственици израелски граждани продължава да вилнее на българския инвестиционен пазар. Безпардонно, безконтролно и ненаказуемо. КУЕСТЕ, БГ ТРЕЙД ЦЕНТЪР, Куантум БГ и Ю БИ ЕКС – всичките те извършват престъпна дейност, нарушавайки закона. Фирмите са са известни на Комисията за финансов надзор,която надлежно ги е поставила в Черния списък на нелицензираните инвестиционни посредници, които нямат право, но въпреки това работят у нас.

Паралелно с лицензираните инвестиционни посредници, управляващи дружества и инвестиционни схеми, одобрени и надзиравани от регулатори, съществуват и най-разнообразни фирми без лиценз от КФН, предлагащи финансови и инвестиционни услуги, коментират от Надзора. Във всички случаи,  в които се установяват неправомерни действия на фирми, които са инвестиционни посредници или се представят за такива, без да имат необходимия лиценз, КФН изпраща необходимите данни в Прокуратурата и в полицията, които са компетентните органи, които би следвало да се произнесат относно действията на юридическите и физическите лица, свързани с конкретните казуси.

От КФН казват още, че класическият случай на финансова измама е, когато Ви звънят по телефона и Ви уверяват, че на капиталовия пазар се печелят изключително лесно много големи суми в размер на печалбите от порядъка на 40-50%, от което хората се подмамват често. Много активни атаки към клиенти напоследък се забелязват и през фейсбук платформи. Особено притеснително е, че се появяват случаи на измамени чуждестранни граждани през онлайн платформи или след обаждане от територията на България, открои той.

Н-о-о-о, самият Надзор е неспособен сам да се справи с нашествието на измамниците. Затова съвместно с Икономическа пилиция и ДАНС те извършват проверки и търсят корена на злото, за да го пресекат.

Усилията им обаче в крайна сметка се „увенчават“ с неуспех. Защо ли?

Ами защото в схемата се е появила къртица. Когато силовите органи почти стигнат до ограбените пари на измамените граждани, някой закрива банковата сметка, в която са. Така се оказва, че не не само разследващите са хвърлили усилията и времето си на вятъра, но и за ощетените остава да пият по една студена вода.

Тя се казва А. К. и работи за Банка ДСК. Нейните усилия за огромни – постоянно да следи за заплахи срещу банковите сметки на цитираните дружества и навреме да предупреждава собствениците им. Парите изчезват, а службите получават невярна информация и месеци разследване са напразни. Вероятно срещу доста стабилен допълнителен доход, над този, който иначе честно заработва в трезора.

Крайно време е кандидат-инвеститорите да чуят гласа на разума, още повече, че  той идва от държавния регулатор на небанковия финансов пазар у нас – Комисията за финансов надзор! Крайно време е и Икономическа полиция да си свърши работата и да изгони от страната подобни финансови шмекери!

Крайно време е такива служители да прекратят функцията си на ятаци на менте посредници, които ограбват невинни граждани!

http://etrud.blogspot.com/

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране