31.01.2013 | 9:56
Катар дал подкуп от 58 млн.евро за Мондиал 22
Бивши кадри на ФБР и ЦРУ ще разследват скандала

Най-големият подкуп, който са платили от организационния комитет на Катар за домакинството на световното първенство през 2022 г., е в размер на 58 млн. евро. Сумата е получена от боса на аржентинския футбол Хулио Грондона, старши вицепрезидент на ФИФА, твърди френското списание „Франс футбол“. Изданието разполага с доказателства, че катарците са си осигурили необходимата подкрепа сред изпълкома на ФИФА с тлъсти рушвети. Азиатската държава спечели вота през декември 2010-а, като получи 14 гласа срещу 8 за САЩ.

Въпросната сума от 58 млн. евро се води „приятелска помощ от Катар“, с която да бъде спасен аржентинският футбол, задушаван в последните години от тежка финансова криза. Парите обаче са преведени по лични сметки на Грондона в Швейцария, Ню Йорк и Люксембург, макар че самият той определя компрометиращите информации като „пълни глупости“. Все пак шефът на аржентинската федерация не отрича, че е подкрепил именно катарците в битката за Мондиал ’22. „Да гласуваш за американците, е все едно да го направиш в полза на англичаните. И едните, и другите не ми харесват изобщо“, признава 81-годишният Грондона, който оглавява асоциацията в родината си от 1979-а. Мнозина смятат, че той е по-влиятелен в средите на ФИФА дори от самия президент на централата Сеп Блатер.

Друга от корупционните схеми, разкрити от „Франс футбол“, е изграждането на клонове на академията „Аспайър“. Това е един от най-амбициозните проекти на катарското правителство и чрез него страната се надява да се нареди до водещите сили в играта до 2030 г. По „чиста“ случайност се оказва, че непосредствено преди гласуването през декември 2010-а Катар започва да строи свои школи в страните на петима членове на изпълкома на ФИФА: Амос Адаму (Нигерия), Жак Анума (Кот д’Ивоар), Ворави Макуди (Тайланд), Рафаел Салгеро (Гватемала) и Николас Леос (Парагвай).

Отделно Анума и колегата му от Камерун Иса Хаяту са си разделили подкуп от милион евро. При всички тези рушвети като посредник е действал Мохамед бин Хамам, дългогодишен ръководител на Азиатската футболна конфедерация. През 2011-а катарецът възнамеряваше да се изправи срещу Блатер в президентските избори на ФИФА, но доказани обвинения в корупция го изхвърлиха завинаги от световната централа.

След скандалните разкрития върховният футболен орган ще бъде подложен на щателно разследване. С него най-вероятно ще се заемат бившите кадри на ЦРУ и ФБР – Джеймс Павит (вицепрезидент по операциите в агенцията в периода 1999-2004 г.) и Луис Фрий (директор на бюрото между 1993 и 2001 г.). Двамата неведнъж са били ангажирани от Етичната комисия към ФИФА и именно те уличиха Бин Хамам в измами.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране