22.11.2018 | 0:01
Кирил Домусчиев обяви протестите за вредни
И обясни как може да организира контрапротест, само като събере своите служители и работници

Протестите са вредни за икономиката на страната и трябва да спрат. Това обяви шефът на КРИБ Кирил Домусчиев след среща при премиера днес. Докато в парламента течаха скандалите около оставката на Валери Симеонов, Бойко Борисов събра в Министерски съвет бизнес, работодатели и синдикати. С обяснението, че се обсъждат всички социално-икономически въпроси.

На брифинг след срещата Борисов така и не се появи. Вицепремиерът Томислав Дончев, заедно с шефа на КРИБ Домусчиев и лидера на КНСБ Пламен Димитров обявиха курс към повишаване на доходите и добро развитие на икономиката.

Домусчиев си позволи за пореден път да неглижира недоволството на хората. И обясни как може да организира контрапротест, само като събере своите служители и работници. След това обеща ръст на средната заплата за следващата година, както и ръст на БВП.

Томислав Дончев натърти, че проблемите в икономиката и социалната сфера е добре да се обдъждат в този формат – с бизнес и синдикати, а не само между политическите партии. Другата седмица ще има нова среща, допълни вицепремиерът, на която ще се обсъждат проблемите в енергетиката. Домусчиев допълни, че такива срещи трябва да се правят, защото и работодателите, и синдикатите са важни за държавата. За него диалогът с правителството бил много важен. Той отново обясни как заплатите ще растат, но се оплака, че бизнесът има нужда от образовани кадри. За високи заплати му трябвали хора със знания и умения.
Защото когато имат един добър специалист, ти нямаш проблем да му дадеш и по-висока заплата“, заяви Домусчиев.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров похвали кабинета за доброто сътрудничество със синдикатите. Обясни, че заедно с министерствата на енергетиката и околната среда са изготвили позиция за запазване на българския въгледобив. Той очаквал от президента Румен Радев да защити миньорите и енергетиците ни на предстояща среща за климата, на която той ще представлява държавата ни.

Моят прочит на днешната среща при премиера е, че това всъщност е опит икономически активното население с властта заедно да се опитат да погледнат какво трябва да бъде направено през следващата година. И да се адресират най-тежките проблеми, които хората поставят, добави Димитров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране