12.12.2012 | 19:50
Кмет иска българска община да членува в сдружението на турските общини
Областният управител на Хасково е наложил вето на решението на общинарите в Минерални бани

Общинският съвет на Хасковски Минерални бани е заявил намерение да членува в Сдружението на турските общини, базирано в Истанбул. Противниците на идеята заподозряха, че националните интереси са застрашени. Решението на общинарите е стопирано от областния управител на Хасково Ирена Узунова. Според кмета Мюмюн Искендер членството в тази структура ще донесе на общината само позитиви. Той проучил, че може да усвоява пари по проекти, които са достъпни само за членуващите в Сдружението на общините в Република Турция.

Противниците на тази идея виждат в присъединяването един опасен прецедент. „На мен ми е притеснително. Аз не искам нашата община да се превърне в Косово, в Босна. Вървейки по тоя път, може и това да се случи“, обяснява общинският съветник Илиян Петков. Като контрапункт кметът Искендер маркира една подчертано патриотична линия. „В тази държава едни обясняват, че обичат България повече от другите“, казва той и добавя, че обича държавата си и няма да я поставите в риск.

Идеята на общината да стане член на Сдружението на турските общини създаде известно напрежение между местното ръководство и областния управител на Хасково. Ирена Узунова наложи вето върху решението на Общинския съвет. Сега случаят трябва да бъде решен от административните магистрати. Юридическият отдел на областната управа в Хасково разгледал текста от заседанието на общинските съветници и не открил правилните мотиви.  „След внимателен преглед на решението за членство преценихме, че то не отговаря на изискванията на закона. Няма аргументи за членство“, подчертава Узунова.  Сега Върховният административен съд трябва да реши дали е редно българската община Минерални бани да стане член на Сдружението на турските общини.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране