19.01.2013 | 23:34
Кой е Енимехмедов – нападателят на Доган?
Изследванията са показали, че не е луд, искал да стане известен
Снимка:"Фейсбук"

25-годишният Октай Енимехмедов е човекът, нападнал лидера на ДПС на Осмата конференция на ДПС. Той е криминално проявен с 6 регистрации за хулиганство, грабеж, наркотици. Октай Енимехмедов е възпитаник на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Бил е боксьор в бургаския клуб „Победа-Черноморец“. На Осмата конференция на ДПС Октай Енимехмедов не е бил делегат от Бургаска област.

Нападателят на лидера на ДПС Октай Енимехмедов е брат на Метин, който спечели преди години лек автомобил „Ферари“ от Шоуто на Слави. Оказва се, че нападателят е бил с карта на конференцията, която е от предишно събитие на ДПС, той е присъствал като гост, а не като делегат.

Първоначалният медицински оглед не дава данни 25-годишният Октай Енимехмедов да е злоупотребил с алкохол или опиати, както и да е страдал от тежко психично заболяване. Енимехмедов е прегледан в болничното заведение и поради липса на основания за настаняване там, към 16.00 часа той е отведен отново в полицията. Направен му е скенер, тъй като нараняванията са били основно по главата, за да се види дали няма някакви по-сериозни травми. Скенерът не е установил увреждане на мозъчни структури, няма и счупвания на главата, тялото и крайниците. Има само повърхностни рани, с аркада на лявата вежда, която е обработена. Направена е проба за алкохол и опиати, която ще бъде готова късно тази вечер или утре сутринта. Назначена е психична експертиза. Ще се провери по местоживеене дали мъжът е регистриран в психодиспансер. При първоначалния оглед на лекарите не е имал вид на психично болен сериозно. Въпреки това лекарите очакват крайна експертиза и пробата за алкохол и опиати, за да се произнесат окончателно.

По преценка на психолози атентаторът Октай Енимехмедов, който насочи пистолет срещу Ахмед Доган, е търсил внимание. 25-годишният Октай бил изключително интелигентен младеж, активен спортист. Пистолетът на престъплението е бил със счупен пълнител, бил зареден с три патрона – два сигнално-звукови и един от така наречения тип „технически пипер“ с дразнещ очите и дихателните пътища газ.

Мощен отзвук в Турция

Нападението срещу лидера на ДПС предизвика силен отзвук в Турция. Лидерът на главната опозиционна партия на Турция Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу заяви: „В демократичните страни политиците не може да бъдат накарани да мълчат под заплахата на оръжия“.

Новинарските канали продължават да излъчват съобщения от София с картина, на която се вижда младеж, който е насочил пистолет срещу Ахмед Доган, докато той от трибуната чете своя доклад. Съобщава се също, че Ахмед Доган се е отървал невредим, а полицията е идентифицирала нападателя.  В София се намират представители на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, на опозиционните партии, както и представители на изселнически организации, специално за участие в Осмата конференция на ДПС.

Като една от най-влиятелните политически фигури на Балканите определя агенция Ройтерс Ахмед Доган, срещу когото беше извършен опит за атентат в НДК. 58-годишният Доган е начело на Либералното Движение за права и свободи близо 25 години. Движението представлява етническите турци и другите мюсюлмани, които съставляват около 12 процента от населението в България. ДПС беше коалиционен партньор в предишното правителство, оглавявано от социалистите, разказва Ройтерс. Агенцията припомня също, че през 1996 година бившият премиер Андрей Луканов беше застрелян близо до дома си в София, въпреки че нападенията срещу политици в България са редки.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране