06.01.2013 | 14:36
Кой и къде хвана кръста на Богоявление?
Гаджето на чалгаджийката Десислава – Светлозар Савов извади кръста от Дунав в Русе
Светлозар Савов. Снимка: ruse.bg

За здраве на Йордановден хората участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура, и изваждат кръста от водата. Смята се, че който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

Снимка: bTV

Сутринта започна с хващането на кръста в ледената вода на река Тунджа в Калофер, където се изви и традиционното Мъжко хоро. След почти половинчасова игра в реката, разпятието бе хванато и предадено на най-малкия участник – шестгодишния Валентин Атанасов. От своя страна той предаде кръста на свещеника, като си пожела да е жив и здрав.

24-годишният студент от СУ Братан Братанов извади кръста от езерото в столичния квартал „Дружба”. Братанов си пожела здраве и късмет. Димитър Кокалков, 17-годишен ученик в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, се оказа победител в днешната надпревара за ваденото Богоявленския кръст от река Благоевградска Бистрица. В Благоевград се наложи да се гледа видеозапис в канцеларията на храма „Въведение Богородично“ в присъствието на председателя на църковното настоятелство отец Андон Шавулев и на полицията, за да се убедят всички, че той именно пръв е хванал светинята.

24-годишният Светлозар Савов спаси за четвърти път кръста от река Дунав край Русе в традиционния Богоявленски ритуал на Йордановден. Състезателят по ММА и приятел на фолк звездата Десислава, се оказа най-бърз от всички 16 желаещи. Той получи като подарък от кмета Пламен Стоилов хавлия и 100 лв., от Русенска митрополия му подариха икона и бутилка ракия, а областният управител Бурджиев му връчи бутилка вино и икона на Иисус Христос. Александър Николов, студент в първи курс в Икономическия университет във Варна, спаси кръста от ледените води край Първа буна в морската столица. Младежът надделя в битката с още около 40 плувци. Той си пожела здраве и щастие.

Плевенчанин хвана Болоявленския кръст в Ловеч. Владимир Данчев (на 32-години) се хвърли в студените води на река Осъм заедно с още около 20 смелчаци и пръв достигна до светия кръст, който Ловчанският митрополит Гавриил хвърли от моста в центъра на града. Да бъде жив и здрав и да носи много добрина в сърцето си му пожела кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев. Владимир е зъботехник и за пръв път се хвърля за кръста на Йордановден.

Деветнайсетгодишният студент по право във Великотърновския университет “ Св.Св. Кирил и Методий“ Христо Георгиев извади днес кръста от ледените води на река Янтра. Младежът е от Габрово и влиза във водата за кръста на Богоявление за втора поредна година. Шансът му се усмихнал днес и той смята, че това е добър знак за него и за семейството му.

Матрос на Христова възраст улови кръста в Бургас. Тридесет и тригодишният Станимир Манолов е военнослужещ във военноморска база Бургас. Матрос е на фрегата „Дръзки“. Заедно с него скочиха още 2-ма негови колеги. За спасяването на кръста в студеното море на Централния плаж се хвърлиха 39 души. Двама от тях са на по 16 години и са най-младите участници. Най-възрастният е на 60 години. Сред смелчаците имаше и една жена – 22-годишната студентка Нина Евтимова.

Общо 58 мъже и момчета скочиха в ледените води на река Арда в Кърджали, за да извадят Богоявленския кръст. Ритуалът бе воден от отец Петър. За втора поредна година светият кръст отиде в ръцете на  23-годишния кърджалиец Величко Карабоюков. Състезателят по водна топка пожела здраве и любов на целия български народ.

Третокурсникът от НВУ“Васил Левски“ Пламен Бонев извади кръста от водите на река Янтра във Велико Търново. Над 70 души участваха в спасяването на християнския символ.  Хиляди хора се събраха около водите на езерото „Монтанезиум“ в центъра на Монтана за ритуала по спасяването на богоявленския кръст, който хвърли протосингелът на видинската митрополия отец Антим. В студените води на след кръста скочиха 45 смелчаци. Пръв до него стигна 44-годишният Симеон Николов. Той скача за четвърта поредна година, но за пръв път успява да стигне до кръста. Николов получи награда от 100 лева от местната община, а останалите участници – по 20 лева. Заедно с мъжете да спасява кръста скочи и 10-годишният Бисер, както и 25-годишната Венета Казакова. Те скачат за пръв път, но обявиха, че и следващата година пак ще опитат късмета си.

Двайсет и тригодишната Силвия Танева стана кум на кръста в пернишкия храм „Успение Богородично“, като го откупи срещу 600 лв. По стара традиция светинята в Перник не се хвърля в река, а се откупува на търг. В централния храм в града „Св. Иван  Рилски“ кръстът бе откупен за 150 лв. В Радомир светинята спечели срещу 200 лв. Евдокия Алексиева – съпругата на кмета на общината Пламен Алексиев.

Тридесетгодишният Пламен Симеонов от Видин извади богоявленския кръст от водите на река Дунав. Над 40 души се хвърлиха във водите на река Дунав днес, за да извадят хвърления кръст от видинския митрополит Дометиан. Пламен Симеонов е безработен, за трети път участва в ритуала по изваждането на богоявленския кръст, но за първи път успява да го извади.

Безработен спасител от Добрич извади Богоявленския кръст от морето по време на водосвета в Каварна. Деветнадесетгодишният Руси Димитров извади Богоявленския кръст в Търговище. В надпреварата по ваденето на кръста от водите на централния фонтан се включиха осем души, сред които доайенът Веселин Николов. Димитров скача за кръста за втора година. „Надявам се победата днес да ми дари със здраве през цялата година“, каза той предавайки кръста на протойерей Славчо Проданов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране