05.02.2019 | 0:01
Кольо Колев: БСП застигна ГЕРБ
Според него към момента на национално ниво на парламентарни избори за БСП биха гласували 24, 8 на сто, а ГЕРБ - 23,6%.

Кольо Колев си вярва, дали наистина си мисли, че му вярват и останалите? Въпрос на самооценка.

БСП е застигнала ГЕРБ и към момента в градовете двете партии са с напълно изравнен електорален потенциал ( 25,5% към 25,8%). Това твърди в последното си изследване на „Медиана“ на социолога Кольо Колев. То е представително за жителите на градовете в страната, анкетирани са 810 души, в двустепенна извадка, в периода 26 януари – 1 февруари.

То обхваща времето след:

– речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София;

– обвиненията към Елена Йончева за пране на пари;

– конгреса на БСП;

– речта на президента Румен Радев по повод втората му годишнина като президент;

– Изследването не отчита влиянието на обвиненията срещу Боил Банов

Данни за електоралните нагласи за евровота няма, резултатите са от въпрос за парламентарните избори сред градското население, въз основа, на която от „Медиана“, собственост на социолога Кольо Колев, предлагат и прогнозни проценти.

Според социолога Кольо Колев в градовете данните показват, че ГЕРБ и БСП са с изравнени позиции. Според него към момента на национално ниво на парламентарни избори за БСП биха гласували 24, 8 на сто, а ГЕРБ – 23,6%.

„Към момента, може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент (над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях). Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Електоратът на останалите партии е много слабо мотивиран да гласува. Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер – „да накажем ГЕРБ“ срещу „да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!“. Резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици“, е коментарът на „Медиана“.

Преди седмица „Маркет линкс“ огласи съвсем различни данни. Според агенцията на предстоящия евровот за управляващата партия биха гласували 18,4 на сто от всички избиратели срещу 15,5 на сто за БСП. Преизчислено спрямо гласуващите разликата става още по-голяма – 8,5 на сто (ГЕРБ-29,9% срещу 21,4% за БСП).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране