18.12.2012 | 13:47
Костов върна скункса на „Господари на ефира“
Писмото до продуцентите започва с обръщението: “Драги смешници“

Лидерът на ДСБ Иван Костов изпрати писмо до предаването „Господари на ефира“ по повод връчения му „Златен скункс“. Това гласи официално съобщение на пресцентъра на ДСБ. „Драги смешници, Преди повече от 4 години ми връчихте „Златен скункс“ с версията, че България щяла да плаща 10 млн. на Гад Зееви, заради мои управленски действия. Обясних със специално писмо до редакцията, че обвиненията ви са напълно безпочвени. Тези дни стана ясно, че съм категорично прав. При това положение, не мога да задържа скункса, макар да изглежда много мил. Тогава приех грешката ви с чувство за хумор. Със същото чувство ви връщам статуетката, за да ви дам възможността да я връчите на този, който ви е подвел. Нормално е да грешим. Оставам ваш развеселен приятел, Иван Костов“.

Миналата седмица стана ясно, че израелската компания „Зееви Холдингс Лимитид“, която приватизира авиокомпания „Балкан“, няма да получи 220 милиона щатски долара от България за нарушени клаузи по приватизационния договор. Решението е окончателно.  През 2001 г. „Зееви Холдингс Лимитид“ заведе международно арбитражно дело срещу България. Пет години по-късно беше решено, че и двете страни са нарушили приватизационния договор за авиокомпания „Балкан“ и дължат обезщетения за вреди. България беше осъдена да заплати на „Зееви“ над 10 милиона щатски долара, както и лихвата до окончателното изплащане.

Страната ни обаче не изпълни това, защото прецени, че разполага с основателни възражения и че според българското право изпълнението на арбитражни решения срещу държавата може да бъде проведено единствено в България. През 2007 г. „Зееви“ заведе дело в Израел и 2 години по-късно Върховният съд там потвърди арбитражното решение. Последва дело за признаване и изпълнение на решението в САЩ, което през март миналата година беше отхвърлено. „Зееви“ обжалва, но в края на август тази година Федералният апелативен съд в САЩ потвърди, че израелският съд неправилно е приложил своето право, вместо българското. Решението е окончателно.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране