19.05.2019 | 0:09
КПКОНПИ иска конфискация на имущество на Емилиян Гебрев за 13 млн. лв.
Собственикът на „Емко“ е разследван за участие в организирана престъпна група за пране на пари, свързана с източването на КТБ

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е внесла в Софийския градски съд иск за конфискация на имущество на стойност 13 млн. лева от предприемача Емилиян Гебрев.

Собственикът на оръжейното дружество „Емко“ е разследван за участие в организирана престъпна група за пране на пари, свързана с източването на КТБ. Разследването започна през 2017 г. след като Гебрев се опита да придобие оръжейния завод „Дунарит“. Според прокуратурата нaвpeмeтo „Дyнapит“ бил ĸyпeн oт акционери във фалиралата КТБ c изпpaни пapи, a Гeбpeв гo знaeл.

Сделката за придобиването на завода е одобрена от КЗК през 2016 г., но през април т.г. антимонополният орган промени решението си и забрани Гебрев да купи завода.

Това се случи след като решението бе оспорено пред Върховния административен съд (ВАС) от „Виафот Инвестмънт България“, която е собственост на офшорна компания, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

В началото на годината беше възобновено разследването за опита за отравяне на Гебрев от 2015 г. Причината бе външният натиск на чуждестранни служби, заради връзката между покушението срещу българския предприемач и близките му и опита за отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, който беше отровен с нервнопаралитичния агент новичок в Обединеното кралство.

Гебрев посочва в показанията си по случая, че най-вероятният мотив за опита за убийството му е било намерението му да придобие русенското дружество „Дунарит“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране